Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bäst för alla

Annons

Örebro.Hur många forskare och skribenter (senast institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering 150513 och Sture Barkin i NA) ska upprepa detta för att politiker ska få upp ögonen för hur stor skuld det fria skolvalet har i segregationen.

När ska någon våga ta tuffa beslut om friskoleetableringen? Inte bara försäkra oss om bättre kontroll av vinstuttag, mer kommunal insyn med mera.

Och – det handlar INTE om etnisk segregation utan om socioekonomisk segregation!

Men alla kan väl göra ett fritt val? Ja – i teorin, men icke i verkligheten. Alla har inte vanan, sociala arvet, kontakterna, kunskaperna, språket med mera att göra ett aktivt val.

Och – är det integrationsmässigt smart att ha en muslimsk friskola? Kanske AlSalam får starta en gymnasieskola när Risbergska behöver hyresgäster? Motverkar detta segregationen? Knappast.

Engelska skolans försvar: ”vi har minsann många elever med invandrarbakgrund” är irrelevant, det handlar inte om nationalitet, det handlar om att de socioekonomiskt svaga familjerna inte söker sig till friskolor utan stannar kvar i de tuffare bostadsområdena.

Skolor och lärare i exempelvis Vivalla, Brickebacken jobbar i hård motvind. All heder åt dem, men hur bra pedagoger de än är, hur bra ledning de än har så söker INTE de starka familjernas barn dit.

Lundbybarn cyklar förbi Vivallaskolan till Karl Johansskolan, Hjärstabarn cyklar från Västra Engelbrekt till OP-skolan, bilar skjutsar barn till Kunskapsskolan … listan kan fortsätta.

Jag hör viskningar om att lägga ner Vivallas högstadium. Ett uppgivet beslut på ett problem man själv har skapat.

Ja, bostadssegregationen är i grunden också en orsak till segregation, men skolan har ju tidigare varit en utjämnare i och med att vi demokratiskt accepterat att skolors upptagningsområden försökt täcka in olika typer av bostadsområden.

Alla elever mår bra av en kulturell, etnisk och social blandning.

Barn från trygga förhållanden klarar sig alltid, och den totala nivån i studierna stärks när barn med olika bakgrund, både etnisk och socioekonomiskt integreras.

Varje människa måste våga i demokratisk anda låta politiker fatta beslut som gynnar de flesta!

Det egna fria valet är inte likställt med det bästa valet för alla!

Örebro

Maria Renntun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons