Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben räcker inte till alla

Annons

Det är meningslöst att föra envetna debatter om vem som är skyldig till arbetslösheten i Örebro. En del anser att individen är ytterst ansvarig för sin arbetssituation, andra anser det bero på arbetsförmedlingen och coacherna.

Sanningen är ju att det finns för många arbetslösa och för få jobb! Det måste finnas tjänster att söka, eller att coacha till! Utbildning är viktigt, men ingen garanti för jobb! Speciellt inte när det är anställningsstopp i kommunen.

Ett gissel är allt fagert tal om hur praktik och instegsjobb leder till riktiga tjänster. Arbetsgivarna har en guldgruva i alla gratis praktikanter och fas3-arbetare. Folk ska i brist på jobb ”fasas in” i sysselsättning. Det har slagit mot de riktiga jobben, även om ingen vill erkänna det! Klart både kommunen och privata firmaägare utnyttjat läget. Ordinarie sysslor som förut sköttes av ordinarie personal har på vissa ställen ersatts av lönebidragsarbetare. Då handlar det inte om att skapa nya möjligheter för arbetssökande, utan om att ersätta ordinarie personal med lönebidragare.

Att jämföra en fast och trygg tjänst med timmar genom ett bemanningsföretag är ett skämt. Man får ingen anställningstrygghet, kan inte ta några lån för bostadsköp eller annat och man kan inte långsiktigt planera för sin privatekonomi. Och pensionen blir naturligtvis lidande!

Vår kommun går med strålande vinst. Vi har anställningsstopp på alla kommunala jobb, vikarier tas av ekonomiska skäl inte in, vården är gruvligt underbemannad och hemtjänsten går på knäna.

Till nya jobb räknas allt från lösa timmar till tidsbegränsade vikariat. Allt förs in i lyckostatistiken över arbetsmarknaden i Örebro.

Inom både hotell, trädgård, restaurang, skrotfirmor och kafé har jag bekanta som ersatts av lönebidragare. Och en kvinna som driver restaurang sade själv att hon tyckte det var bra att kunna ta in en lönebidragare, eftersom hon inte hade råd att anställa någon. Var det meningen med instegsjobben?

Vi lever i ett samhälle där lönebidragsjobb konkurrerar som en ekonomisk faktor mot fasta ordinarie tjänster. Och där arbetsgivaren kan välja och vraka bland alla arbetssökande. Vems felet är ... tja ... det är väl våra politiker som lagt grunden för att skapa ett mecka för alla arbetsgivare? Eller?

Örebro

”Arbete föder välstånd”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons