Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kemikalier hot mot livet

Annons

I dag utsätts vi människor, ofta ovetandes, för diverse kemikalier som inte har genomgått någon ordentlig forskning. Det måhända att en enskild kemikalie inte innebär någon stor risk för vår hälsa, men forskare säger att man inte vet någonting alls om vad som sker när vi blir utsatta för hundratals kemikalier samtidigt, den så kallade cocktaileffekten.

Man har dock sett samband mellan en ökad användning av kemikalier och bland annat fetma, diabetes, cancer och ofrivillig barnlöshet.

En kemikalie som smugit sig in lite överallt är bisfenol A (BPA). Det finns viss forskning kring BPA och det är från och med 2011 förbjudet att sälja nappflaskor som innehåller BPA inom EU. Borde inte det förbudet väcka oro över hälsorisken?

Man har bestämt ett TBI-värde (tolerabelt dagligt intag) som man säger att vår kropp klarar av utan att ta skada, när det gäller BPA är TBI-värdet 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Naturskyddsföreningen skriver dock att man vid den dosen har påvisat en störd utveckling vid fosterstadiet hos apor och utveckling av insulinresistens och fetma hos människor, bland annat.

Inte ens i mammas mage är vi säkra i dag, har mamman BPA i blodet (och det har hon garanterat) så får barnet det. När hon sedan ammar sitt barn får barnet i sig än mera BPA som kan skada utvecklingen hos barnet och ihop med andra kemikalier skapa beteendestörningar som man inte märker av förrän barnet kommer upp i tonåren.

NA, Aftonbladet, Expressen och DN har alla skrivit om riskerna med BPA. Är det inte dags att sätta stopp för detta kemikaliesamhälle vi lever i för våra barns skull?

Örebro

Rebecca Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons