Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte jackor där dun och päls ingår

2009 gjorde Kalla fakta en granskning av dunindustrin där det framkom att en stor del av allt dun som förekommer i allt från jackor till kuddar och täcken kommer från dun som plockas från levande fåglar i främst Kina.

Annons

Uppföljningar har gjorts som visar att dun fortfarande till stor del plockas från levande fåglar. Fåglarna lider naturligtvis av detta och riskerar enligt Veterinärförbundet att dö av ren skräck.

Även om flertalet av de stora producenterna av dunkläder har en dunpolicy som förbjuder att dunet plockas från levande fåglar så kan de inte garantera att så inte har skett. Det är en lång kedja med många underleverantörer vilket gör att det inte alltid går att kontrollera var dunet kommer ifrån.

Även pälsdetaljer är vanligt förekommande på många dunjackor, där pälsen antingen kommer ifrån mink eller rävfarmar i vilka djuren lever i små trånga burar och många gånger under fruktansvärda förhållanden eller så kommer pälsen från djur som har fångats i det vilda med många gånger brutala och plågsamma metoder.

Det enda sättet att få stopp på detta världsomfattande djurplågeri är att inte köpa jackor som innehåller dun och päls över huvud taget.

Det finns en rad olika välfungerande och värmande syntetmaterial i stället.

Sätt ner foten och visa din respekt för djuren genom att inte handla en jacka med dun eller päls nästa gång.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons