Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen gäller även svenskar

Annons

Det sitter två svenska journalister fast i Etiopien. I måndags skulle det bli rättegång, men den blev visst uppskjuten. Hela svenska journalistkåren, och några till, ställer upp och hävdar deras oskuld, fast de erkänt att de korsat gränsen illegalt, vilket är olagligt i de flesta länder. Så varför ska svenska journalister stå över andra länders lagar? Kanske skicka ner ett par svenska journalister och korsa gränsen mellan Mexico och USA, och se vad som händer.

Men det verkar nästan som journalister och ”nysvenskar” som hamnar i klammeri med rättvisan utomlands per automatik är oskyldiga. Det blir manifestationer, demonstrationer utanför ambassader och sånt.

Det skrivs väl mer på en vecka om Dawit Isaak än det gjorde under hela tiden Annika Östberg satt lika oskyldig i fängelse i USA. Och nu har ju en svensk dömts till fängelse i Thailand. Blir det några manifestationer, bildas Facebookgrupper för hans frigivande? Men kanske inte, han är ju ”vanlig” svensk, och då blir man visst lämnad åt sitt öde.

Men som det sas om italienaren som slog sin son för ett par månader sedan. Han är ju i Sverige, så då gäller ju svenska lagar. Så borde inte samma sak gälla även för svenska journalister, och andra svenska medborgare, i utlandet? Vad man än kan tycka om det landets lagar, men det tycker ju italienare om vissa svenska lagar också.

Örebro

”Laban”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons