Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare behöver lång ledighet

Annons

Nu i avtalstider är det många diskussioner om lärarnas arbetstider. Dags att förklara lärarnas arbetstidsvillkor. I NA (under lättläst) kunde vi den 9/4 läsa att ”SKL, lovar att ge lärarna högre löner om de går med på att arbeta på sommaren”. Hur många brukar jobba då de har kompledigt?

Lärarna har fem veckors semester. De får dessutom ta ut sin kompledighet under loven. En lärare arbetar 45 timmar i veckan. Av dessa är 35 timmar arbetsförlagd tid, som arbetsgivaren förfogar över, och tio timmar är förtroendetid, som läraren själv bestämmer över.

Ett exempel: Läraren arbetar klockan 8.00-14.30 i barngrupp (helklass, rastvakter, gruppundervisning, pedagogisk lunch). De fem timmar som återstår av den arbetsförlagda tiden, går åt till arbetslagsträffar, elevvårdskonferenser, olika uppdrag (likabehandlingsarbete, bibliotek, ämnesansvarig etcetera), utvecklingssamtal, planering och dokumentation. De timmarna räcker inte utan det mesta av dokumentationen/planerings-/rättningsarbetet sker på förtroendetiden. De flesta skolor har inte lärararbetsplatser så att det räcker till alla. Friheten att kunna ta hem arbetet är positivt både för den enskilde läraren och för skolutvecklingen. De flesta lärare räknar med 50-60 timmar/arbetsvecka under läsåret. De arbetar på helger och kvällar. Några väljer att göra arbetet på skolan, och jobbar då till klockan 19-20.

Med en så tung arbetsbelastning (och nästan ingen möjlighet att ta ut komptid under läsåret, då kommunerna inte har råd att sätta in vikarier) känns det skönt att kunna ta ut sammanhängande komptid. Lärarens semester ligger de första fem veckorna på sommarlovet. Resten av lovet är vi komplediga.

Arbetsgivarens misstro, till att lärarna faktiskt jobbar den tid de ska, tycks styra årets avtalsförhandling. Det borde vara självklart att det är bättre att lärarna finns i skolan då barnen är där och att de sedan kan kompa ut sin övertid då barnen är lediga.

Askersund

”Lärare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons