Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt barnen fira i kyrkan

Annons

Örebro. Till tonerna av ”den blomstertid nu kommer” sitter barnen förväntansfulla inför sommarlovet i kyrkbänkarna. Vi är många som minns känslan. Kyrkan har smyckats och finkläderna på inför en tradition som uppskattas av många oavsett hur ofta kyrkan besöks annars.

En högljudd minoritet återkommer dock med kritik mot denna tradition. De försöker utmåla stunden i kyrkan med ett par psalmer som ett stort problem.

I takt med att lagstiftningen ändrats har Skolverket gjort snävare bedömningar om var gränsen för religiös påverkan ska dras. Präster blir osäkra på om de får önska Guds välsignelse samtidigt som de önskar ett trevligt sommarlov till barnen. Omständigheterna för hur en skolavslutning i kyrkan ska få gå till har belagts med nervös osäkerhet och klämt lärarkollegiet illa.

Under debattens förra runda i adventstid föreslog Göran Hägglund två enkla lagändringar i skollagen. I korthet efterlyste Hägglund en fortsatt icke-konfessionell skola men med ett undantag för firande av traditionella högtider, där medverkan också ska vara frivillig. För att få ett slut på de återkommande motsättningarna, och frigöra firandet av de goda traditionerna, vill vi att skollagen ska få den utformning som Göran Hägglund föreslagit.

Elever har i decennier bytt aulan eller gymnastikgolvet mot en kyrkobyggnad utan att ta någon större skada. Låt våra barn behålla möjligheten att högtidligt fira av skolåret i kyrkan.

Örebro

Ewa Sundkvist (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons