Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt pensionärer åka gratis

Annons

I dag har pensionärer inga rabatter vid resa med kollektivtrafik inom Örebro län. Det finns mycket att tjäna på att få fler äldre att resa kollektivt. De känner sig friare att se sig om och komma till evenemang och butiker. Samhället minskar trycket på färdtjänst och får mer aktiva äldre.

I mindre orter i Örebro län har pensionärer minimalt med utbud att tillgå för sina inköp och nöjen. Med seniorkort ökar möjligheten för länets äldre att göra det de själva vill och inte styras av ekonomin då den oftast är starkt begränsad.

I dag har ett trettiotal kommuner i Sverige redan infört rabatter för pensionärer och många fler är på god väg. I grunden ligger en önskan att äldre ska åka mer kollektivt och inte ta den betydligt dyrare färdtjänsten. Lösningarna är olika för olika kommuner och kan innebära rabatterade månadskort till helt fria resor med eller utan tidsgränser.

I Göteborg åker pensionärer sedan årsskiftet gratis på bussar och spårvagnar under lågtrafik, tiderna 08.30-15 och 18-06 på vardagar. Under helgerna är det gratis dygnet runt. Kostnaden beräknas i år uppgå till 50-60 miljoner kronor.

Sedan beslutet fattades har det kollektiva resandet för personer över 65 år ökat med 40 procent under de fyra första månaderna. Samtidigt har färdtjänstresor minskat med drygt fem procent.

Att vi i Örebro län har råd att genomföra ett seniorkort borde inte vara svårt att räkna ut. Med liten belastning på vår nuvarande kollektivtrafik i lågtrafik är kostnaden försumbar för ett seniorkort.

Tar vi även med målet att öka resandet med kollektivtrafiken är det en mycket bra satsning som gynnar miljö, handel, samhälle och de som skapat det samhälle vi har i dag.

Frågan vi borde ställa oss är om vi har råd att avstå införandet av seniorkort för kollektivtrafik inom Örebro län?

Nora

Ingalill Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons