Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att komma överens lokalt

Annons

Kumla. Valresultatet på riksplanet har orsakat ett mindre kaos i försöken att bilda en regering med så starkt underlag att man kan ignorera SD:s framgång och ta ifrån dem dess vågmästarläge. Jag kan bara önska (den självskrivne?) ledaren Löfven lycka till i hans försök, som riskerar att bädda för diverse svekdebatter. Faktum kvarstår, att svenskarna inte har röstat fram en vänsterregering!

Samma dramatik behöver inte råda i kommunerna, där diverse blocköverskridande samarbeten redan etablerats och problemet att hålla SD utanför besluten därmed kan hanteras enklare. Men, frågan inställer sig efter valresultaten i flera av detta ”röda” länskommuner: vem ska leda dessa eventuella koalitioner?

Ta till exempel min kommun Kumla där valet resulterat i jämnt skägg (20-20) mellan Vänstersidan och Alliansen+MP. Här existerar inte något rödgrönt block, S+V har hittills lutat sig mot en bekväm majoritet som inte behövt stöd av andra. Men nu är läget annorlunda. S är inte längre självskrivna att leda kommunen, vilket yrvakna kommunpolitiker på alla kanter tycks tro. Om man ska tolka väljarnas vilja så lutar det åt att man äntligen vill bryta den S-hegemoni som rått i kommunen hittills! Även om samtliga partier vägrar ta i SD med tång så kan man inte bortse från valresultatet som tycks ge SD fyra mandat och ska de vägas in i någon skål så är det inte den vänstra.

Valresultatet pekar alltså mot en klar ickesocialistisk majoritet i kommunen och det borde resultera i en borgerlig koalition. Detta resonemang bör också genomsyra eftervalsdebatten i fler kommuner med oklara majoriteter. Om man sedan väljer att samarbeta med eller ignorera SD är en annan fråga.

S har i många år både på riksplanet och kommunalt valt att ignorera V (VPK, K etcetera) men räknat med deras lojala stöd utan motprestation.

Kumla

”Göran”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons