Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påverkan var större tidigare

Annons

Man upphör aldrig att förvånas! Eller egentligen borde man kanske det. Jag läser i NA att kommunen har ”skövlat” värdefull kulturskog.

Det väcker en del tankar, för det första, ”kulturskog” är en skog som planterats och varit under mänsklig påverkan under hela omloppstiden.

Den specifika platsen vid Karlslunds kvarn och kraftstation har varit under mänsklig påverkan under flera hundra år men de sista 40–45 åren har det ”vuxit vilt”. Nu påstår några ”förståsigpåare” att detta är en synnerligen värdfull biotop och hemvist för en sällsynt snäcka.

Det är rimligt att anta att denna snäcka inte ”invandrat” de senaste 40–45 åren utan den borde funnits där även när Karlslund drev aktivt lantbruk med en betydligt större miljöpåverkan än den påstådda ”skövlingen”.

I samband med uppförandet av kvarnen och kraftstationen var miljöpåverkan avsevärt mycket större än avverkningen av ett fåtal alar på en yta mindre än en hektar. Trots detta har den sällsynta snäckan överlevt!

Nu försöker ”förståsigpåare” att påstå att snäc-kans överlevnad är hotad, mig veterligt lever snäckan i vattnet och har alla möjligheter att röra sig mot skugga om det är det de behöver och påverkas näppeligen av att man tar bort träd som står, i vissa fall, 20-talet meter från strandkanten.

Det finns exempel på när ”förståsigpåarna” bestämt att här ska man lämna naturen i fred och det har gett motsatt effekt. På en plats i mellersta Sverige växte en ovanlig orkidé och det bestämdes att i det området, fick inget aktivt skogsbruk äga rum.

Sagt och gjort man utlyste området till naturreservat och man fortsatte att bedriva skogsbruk intill reservatet. Efter ett antal år växte det mer orkidéer utanför reservatet än inne i detsamma och på sikt hade man utrotat orkidén i reservatet, det blev helt enkelt för tätt och mörkt i reservatet för att blomman skulle trivas.

Örebro

Sam Lilja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons