Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt arrogant mot sjuka

Annons

På nyheterna den 14/12-09 förklarar Reinfeldt varför han vill ta bort sjukersättningen. Han ser förtroendeingivande ut och säger: ”Varför ska vi döma en 36-åring, som blivit sjukskriven ett år på grund av en livskris, till utanförskap? Ska vi inte unna honom att få komma tillbaka till arbetslivet igen?” (Jo, visst ska han få det, det håller jag med om!)

Men Reinfeldt bemötte de sjuka och svaga med stor arrogans. Det var ett stort hån mot människor som inte klarar av att tala för sin sak. Enligt honom tycks det inte existera några sjuka personer, i vilket fall inte sådana som inte klarar att arbeta. Alla andra är bidragsfuskare.

Men vad sägs om ”fallet Mari-Louise”, den 62-åriga kvinna som tog sitt liv, efter att ha fått avslag på sin ansökan om sjukskrivning? (Uppdrag granskning SVT 11/1 2010)

Vad den här regeringen gör, är inte alls bara att ”rädda från utanförskap”, utan även knuffa somliga mot sin undergång. För vissa kan livet rasa fullständigt, och spiralen utför är ett faktum. (Se till exempel debattartikeln i NA mån 19/4-10, ”rå hänsynslöshet mot sjuka”).

Läkare kastar bort sin dyrbara tid på intyg och ansökningar som hamnar direkt i papperskorgen. Deras insats är alltså helt onödig i sammanhanget. Och försäkringskassan vill ju inte befatta sig med sjuka personer, utan lämnar i sin tur över dem till arbetsförmedlingen – som antagligen är ett mycket lämpligare ställe. Där finns ju inte sjukvårdskunniga personer som ”av misstag” skulle kunna bedöma att någon faktiskt är sjuk.

Att försäkringskassan ger avslag trots läkarnas bedömning, är kanske deras sätt att protestera mot de orimliga krav regeringen har satt på dem. För trots att Reinfeldt nu i viss mån tar tillbaka sitt uttalande så kvarstår ändå de strikta reglerna; för att få ”förlängd sjukpenning” krävs till exempel att du vårdas intagen på sjukhus, eller har fått en så förvrängd verklighetsuppfattning att du inte kan ta emot information.

Nora

”distriktssköterska”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons