Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar konkreta förslag

Annons

Här om dagen debatterade Maud Olofsson och Mona Sahlin hur de vill hantera den allt högre ungdomsarbetslösheten. Självklart har vi haft en lågkonjunktur och självklart påverkar detta ekonomin och sysselsättningen. Vad jag inte förstår är var de konkreta förslagen finns.

För mig som är ung och arbetslös ter sig debatten mellan de båda blocken mest som bråk i en sandlåda. Jag undrar varför det ska vara så svårt att acceptera problemet?

Vi har under flera år haft om inte högst, i alla fall bland de allra högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa. Låt oss först konstatera detta, oavsett hur man mäter är det ett stort problem!

Vad som krävs nu är att de ledande politikerna tar ansvar och kommer med konkreta förslag. Vänstersidans universallösning är utbildning, högersidans är sänkta skatter, men Maud Olofsson erkänner också att det behövs en strukturell förändring. Det håller jag med om.

Att kunna gå vidare till högre utbildning, där man absolut inte får glömma den praktiska utbildningen, tror jag är viktigt men endast fler utbildningsplatser löser inte problemet.

Precis som Jan Björklund påpekat behövs en kvalitetssäkring i skolan med tydligare uppföljning och bättre koppling till arbetslivet. Visst måste fler klara gymnasiet, men vi ungdomar som har mångårig högskoleutbildning och ändå inte får något jobb hjälps knappast av detta.

Här behövs ytterligare reformer för arbetsgivarsidan, för en ökad flexibilitet där det inte är ett så stort steg att anställa. Matchningen fungerar inte och det behövs insatser både för arbetstagare och arbetsgivare.

Det krävs ett ökat samarbete mellan utbildning och arbetsliv genom praktik och studiebesök, arbetsförmedlare som verkligen förmedlar arbeten och bättre villkor för företagarna.

Det är nödvändigt att fortsätta förbättra lagstiftningen! Till exempel är turordningsreglerna förlegade, utbildningen måste få mer praktiska inslag och skattesystemet borde reformeras ytterligare.

Problemet ungdomsarbetslöshet är ett faktum. Nu måste politikerna våga agera!

Örebro

”Ung och arbetslös”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons