Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa mer på Vasastan

Annons

Örebro. Kommunen vill stödja en utveckling av Örebro väster om järnvägen. Ambitiösa satsningar för främst Vivalla och Markbacken görs och planeras. Det är positivt, det är bra! Jag vill dock lyfta fram behovet av att se helheten Väster, inte minst det nära Väster, det vill säga Vasastan samt stråket utmed Svartån.

Det nära Väster är en historisk del av centrala Örebro men en blind fläck för kommunen. Inte ett enda konstföremål inom Open Art förekommer väster om järnvägen.

När alkoholfria parkzoner diskuteras så ska Oskarsparken vara en sådan medan det ska vara fritt fram för fylleri i Karl Johanparken med dess stora barnlekplats. Parker och grönområden på Väster finns inte i kommunens tänk. Vattenparkstråket har sedan länge många konstverk, inte ett enda finns utmed Svartån västerut. Dessutom saknas minnesskyltar som berättar om det historiska Väster utmed ån.

Ekersgatan är på Väster ett slags motsvarighet till Drottninggatan och Storgatan. Jag har hört mycket bry om hur Storgatan och Norr inte får dö ut som affärsgata men inget om Ekersgatan. Det är också tyst om Vasatorget på Väster.

Väster är inte bara ett antal isolerade öar av så kallade utsatta bostadsområden som var för sig ska ryckas upp utan en sammanhängande del av stadslandskapet Örebro. Området mellan ån och Hertig Karls allé är en utlöpare av centrala Örebro.

Från stenstaden Vasa-stan uppförd strax efter 1900 rullar staden västerut, tar ett hopp över sitt andra dike – Västerledens motorväg och övergår där i glesare och i huvudsak lågbebyggda områden. Stadens vågor omsluter Varbergaskogen men bryts vid Karlslundsåsen med Björkhaga. Mot sydväst slutar staden i det fantastiska Karlslundsområdet. Om allt detta borde kommunen mera fundera!

Örebro

”Ingenjör Tengvall”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons