Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på solenergi i stället

Annons

Blott Sverige säker kärnkraft har? Så kan man tolka Maud Olofssons svar på frågan om kärnkraftsolyckorna i Japan bör påverka inställningen till kärnkraften i Sverige. Visserligen kan ingen ännu veta vad som kommer att hända med de skadade kärnkraftverken i Japan. Men det som hittills har hänt är redan en skrämmande påminnelse om riskerna med kärnkraften. De riskerna får just nu hundratusentals japaner att fly från områdena omkring de skadade kärnkraftverken.

Harrisburg, Tjernobyl, Japan. Däremellan otaliga mer eller mindre allvarliga incidenter i Sverige och andra kärnkraftsländer, till exempel Forsmark 2006. Dessutom: Det finns ännu ingen av riksdagen godkänd metod för slutförvaring av kärnkraftsavfallet. Men inga olyckor eller incidenter i världen kan tydligen få Maud Olofsson att dagtinga med sin övertygelse om kärnkraftens säkerhet.

En oenig styrelse för Svensk Kärnbränslehantering AB har nu gått till regering och riksdag med ett förslag till lösning av slutförvaringsproblemet. Det förslaget är redan ifrågasatt. När förslaget når riksdagen bör den ta tillfället att tydligt markera mot kärnkraftsindustrins och Maud Olofssons oansvariga syn på riskerna med kärnkraften.

Kärnkraften är farlig. Det gäller oavsett om den produceras i USA, Ryssland, Japan eller Sverige. Därför bör den ersättas med förnybar energi, framför allt solenergi.

Ingevi Fall

Örebro

Axel Gisslén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons