Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattemedel betalar kockar

Annons

Jag förväntas uppenbarligen att för ett ekonomiskt existensminimum arbeta och att ta ansvar. Jag är en femtioårig man, kockutbildad samt med bred arbetslivserfarenhet som borde duga. Mitt sökande efter arbete ligger i paritet med vad som står till buds.

Jag vill berätta för eventuella läsare hur det uppenbarligen fungerar inom restaurangbranschen. Jag söker intensivt efter arbete och då för det mesta ur arbetsförmedlingens platsbank. I sedvanlig ordning har jag då lämnat cv samt referenser till en restaurang i Örebro. Chefen var uppenbart intresserad av mina tjänster men ville först tala med min arbetsförmedlare om vad jag trodde var om en försäkran om minimala utgifter. Så långt ansåg jag att det var okej, bara jag fick lön för mödan.

Nu handlar detta inte om att han vill komma billigt undan, han ville att skattemedel skulle betala alla hans utgifter. Då jag är bekant med kockutbildade som redan innan detta har utnyttjats gratis av samme man (det kallas visst för praktik) har jag blivit mäkta upprörd.

Detta är satt i system och jag skulle kunna nämna flera slavdrivare vid namn, men jag avstår på grund av eventuella framtida problem. Jag har nu varit i kontakt med hotell- och restaurangfacket, som beklagar denna utveckling men inget kan göra med bakbundna armar. De som slussar ut människor till dylikt slavgöra är arbetsförmedlingen samt försäkringskassan, det vill säga myndigheter som facket ej kan påverka.

Jag kommer troligen aldrig mer att erhålla ett vanligt arbete då det i min bransch tydligen erhålles gratisarbetare (genom skattemedel) för slavlöner för att du ska kunna äta lunchbuffé. Jag är trött och uppgiven och funderar på att ge upp allt och då låta socialen ta hand om mitt framtida liv.

Örebro

”Bubben B”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons