Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialservicetjänst kan spara lidande och pengar

Annons
70 000 människor läggs in på sjukhus efter fallolyckor varje år.

Askersund Jag besökte en äldre man i sitt hem och fick då syn på PRO tidning om fixartjänster i kommunerna. Såg att i vårt län saknade Askersund och Kumla fixartjänster. Som många vet har jag haft ett projekt (LiSa) i Askersund i många år. Fick stort gehör från våra äldre vi besökte och deras anhöriga.

Många anhöriga hörde av sig till mig om sin oro för sin mor eller far då de skulle gå själva på promenader eller gå ner i källaren som ofta hade flera trappsteg att beträda innan man var framme till sitt källarförråd.

Många skadas genom fallolyckor närmare 70 000 personer får läggas in på sjukhus för vård varje år. Genom besök från LiSorna skulle många fallolyckor förhindras för våra äldre och deras anhöriga slipper viss oro för sin mor eller far. Samhället spar 300 000 - 500 000 kronor för varje fraktur, och lidande för patienten.

Besparingarna som samhället gör använd dessa pengar till att starta upp LiSa- projekt som stöttar och hjälper våra äldre. Långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och nyanlända kommer lättare ut på arbetsmarknaden. Alla skulle tjäna på detta: Friskare personal (undersköterskorna) då vi kan täcka upp för avlastning åt dem, äldre som får komma ut med hjälp av Lisorna och anhöriga som slipper viss oro för fallolyckor för sin mor eller far. Och deltagare som utför arbetet får meningsfull sysselsättning.

Detta bör vara något för alla kommuner att fundera över!

”Anne-Lie”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons