Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa julgåvor till lärare

Annons

Jullovet närmar sig och med det de ”frivilliga” insamlingarna av pengar från föräldrarna för att köpa julgåvor till personalen vid skolor och förskolor. Frågan är varför? ”Men de gör ju ett så bra jobb”, skulle svaret förmodligen bli till den som till äventyrs vågade ställa motfrågan. Visst, så är det, men inte brukar väl kunder ge julgåvor till personalen i kassan vid Ica, busschauffören eller bankpersonalen även om de också gör ett bra jobb?

När NA granskade gåvor och gentjänster till anställda vid Stadsbyggnadskontoret snuddade det vid gränsen för mutor. Men till varje lärare och förskollärare är det fritt fram för gåvor. Var finns logiken? Dessutom förs ju en politisk debatt om att skolan ska vara kostnadsfri för föräldrarna. I praktiken går det inte att säga nej till insamlingarna för julgåvor. En sådan förälder skulle antingen framstå som snål eller misstänkas för att ogilla personalen, och vem vill utsätta sig för det?

Eftersom det samlas in pengar inför både jul och sommarledigheterna motsvarar värdet säkert en flaska bättre whisky eller en middagsbjudning som gubbarna på Stadsbyggnadskontoret lär ha fått. Det handlar inte om småaktighet eller ens om pengarna i sig för mig, utan bristen på konsekvens.

Förra året vid den här tiden kunde vi läsa i Nerikes Allehanda att samtlig personal inom Örebro kommun fick en julgåva till värde av 450 kronor, julbord eller present så personalen är ju inte utan tack. Karl Johans friskola lär ha bestämt sig för att aldrig ta emot gåvor från barn och föräldrar vilket är rakryggat och principfast.

Frågan är varför Örebro kommun låter gåvofloden få fortgå från föräldrar men sätter till klutarna rejält inom Stadsbyggnad? En bra princip vore att kommunens personal, oavsett befattning, inte fick ta emot några gåvor av värde från medborgarna.

En kram, några uppmuntrande ord eller en blomma från rabatten vid sommaravslutningen kan väl duga väl så bra?

Örebro

”Behandla alla lika”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons