Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stör sig på vissa uttryck i radio

Annons

Efterlyser språkvård i tal och skrift i våra medier. Har länge tänkt skriva om detta, och i dag tyckte jag mig få anledning. Lyssnade i morse på P1 och en intervju med en hjälparbetare i Bosnien. Och då blev talvård aktuellt. I varje mening förekom ”ääääh” en eller flera gånger, när hen tänkte på vad som skulle sägas. Och detta är inget undantag. Det förkommer alltför ofta att programledare och/eller intervjuoffer, alla kategorier, använder sig av ”ääääh” i stället för att tänka tyst!

Ett annat ofog är användandet av ordet ”liksom” i tid och otid. Lyssnade på Lotta i P4 i dag och där använde sig den intervjuade av ”liksom” i var och varannan mening en eller flera gånger. Det är en ”sjuka” som verkar breda ut sig bland såväl programledare som medverkande i övrigt.

Hur skulle det vara om alla iblandade efter programmen lyssnade på sig själva? Jag skulle tro att de skulle reagera på samma sätta som jag gör!

Så till ett grammatiskt spörsmål. Ofta får man höra och läsa ”ÖSK har spelat många bra matcher på senare tid som till exempel mot Forward senast” (egentillverkat exempel). Jag vill påpeka att detta är en grammatisk groda kallad tautologi, som jag, när jag på 1940-talet gick på gymnasiet kallade ”Tårta på tårta”. Det ska vara antingen som eller till exempel, inte både och! Alltför ofta får man höra eller läsa det felaktiga, och tyvärr av personer man inte förväntar sig detta av. Jag tänker på akademiker, författare, programledare och, ”mer ursäktligt”, ”vanligt folk”. Med dessa exempel vill jag ”bevisa” att tal- och språkvård behövs i våra medier!

Örebro

”BBQ”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons