Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormakterna bör lämna Ukraina i fred

Annons

Kumla. Allt sedan krisen i Ukraina började så försökte jag med stort intresse ta till mig information om Rysslands agerande rättare sagt orsaken till varför de agerade på det sättet. Mina kunskaper om den internationella storpolitiken är begränsade, men likväl synes det för mig hur illa genomtänkt det var av väst att locka in Ukraina i Nato.

Ryssarnas underrättelse viste naturligtvis vad som var på gång och det ligger i sakens natur att de inte ville ha Nato in på sig då bland annat hjältestaden Sevastopol skulle blivit avstängd från Ryssland. Vad skulle USA gjort i en liknande situation? Vi kommer ju ihåg Kubakrisen då USA var beredd på världskrig på grund av ryska raketer i deras närhet.

Kanske ligger något i att Nato (läs USA) försökte nästla in sig i Ukraina, och naturligtvis mycket snart skulle ha byggt upp raketbaser och kunnat skaffa sig betydande militära fördelar och bättre kontrollera Ryssland. USA har redan (eller påbörjat byggnationen) raketbaser bland annat i Rumänien, Bulgarien, Tjeckien, Polen och det verkar som att USA vill återuppliva kallakrigets period och påtvinga Ryssland en ny upprustning. Jag tycker det är löjligt att ropa efter USA nu.

Denna stat som mer än någon annan stat varit inblandad i stort antal krig och konflikter över hela världen, med aldrig i sin egen närhet (bortsett från Kubakrisen) USA har blandat sig i andra länders inrikespolitik i en omfattning som saknar motstycke i historien och fortsätter nu i Rysslands omedelbara närhet. USA har fört en mycket smutsig politik och bland annat smugglat pengar och vapen till korrupta regeringar/ grupperingar i olika länder, USA har startat upplopp och uppror, de har tillsatt presidenter och de har avsatt presidenter, de har anfallit, ockuperat och bombat sönder andra länder, de ha gjort allt och fortsätter att göra allt för att skydda sina intressen.

Flyttar ut sina gränser till andra länder, bygger raketbaser och flyttar konflikt och/eller krigsrisker långt bort från eget land.

Jag är absolut inget ryssvän. Jag har dyrköpt egen erfarenhet av ryssarna under hela 50-60 talet och har fortfarande i färskt minne deras brutala politik från den tiden. De har slagit ner människors frihetslängtan och fängslat oliktänkande och fört en brutal efterkrigspolitik (bland annat i mitt gamla hemland). Det finns mycket man skulle kunna anklaga dem för. Ukrainakrisens uppkomst är inte enbart deras fel. De var oroliga (icke utan orsak) för att landet ska hamna i den västliga militäralliansens svär. Det vore således bäst om Ukraina kunde bli en pålitlig neutral nation, en pålitlig granne varigenom Ryssland kunde känna sig säker från Nato/USA vilka tycks ha en omättlig aptit på att bygga raketbaser i Europa.

Kumla

”Joska”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons