Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för våldsutsatta kvinnor att hitta bostad

Annons

Örebro. Bostadsbrist drabbar utsatta kvinnor Örebro växer. Många vill bo här. Universitetet får fler studenter. Visst är det fantastiskt! Men det finns en baksida, det är väldigt svårt att få lägenhet i Örebro. För de flesta verkar det lösa sig genom egna kontakter, studentbostadsgaranti, lägenhetsbyten och så vidare. Men det finns en grupp som har svårare än andra att få lägenhet. En grupp som är sårbar, utsatt och har större behov än de flesta: Kvinnor som lämnat en relation där de utsatts för våld. När de tar steget att lämna en partner som misshandlar har de inte längre kvar sin bostad. De lämnar alltså inte bara en våldsam partner utan också sitt hem!

Under den akuta skyddsfasen kan de få tillfällig bostad på Kvinnohuset, som också ger dem stöd. Men där ska de bo under en kortare period. Efter några månader bör de kunna flytta till något eget och börja skapa sig ett nytt liv. Så är det inte i dag. Många kvinnor har ingenstans att bo när det är dags att gå vidare! De saknar kontakter och har inget eget socialt skyddsnät som kan hjälpa – de är beredda att ta nästa steg i sitt liv men kan inte. De måste bo kvar på Kvinnohuset, som inte slänger ut kvinnor på gatan, alltför lång tid. Detta leder dessutom till att andra kvinnor med akuta skyddsbehov inte kan få en plats på Kvinnohuset.

Vad gör Öbo med flera hyresvärdar i Örebro åt denna bostadsbrist? Hur ser ert erbjudande ut till kvinnor som måste få en ny bostad, på grund av att de har lämnat en våldsam relation och därmed i praktiken blivit hemlösa? Kan ni utlova förtur till dessa kvinnor? Vad gör Örebro kommun, driver ni att det ska finnas en bostadsgaranti för dessa kvinnor, likt studentbostadsgarantin? Vad vill ni partier göra åt denna bostadsbrist som det inte talas om, och där de drabbade inte har en stark intresseorganisation i ryggen?

Örebro

”Volontär på Kvinnohuset”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons