Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta vara på åskans energi

Annons

Utan elenergi stannar Sverige, ja, inte bara Sverige, nej hela världen runt vårt jordklot är beroende av denna energikälla! Allt ifrån små bäcksprång som dämdes upp långt in på 1900-talet och fick de små stugorna/smedjorna/hantverkare och olika tvättinrättningar sin elkraft bara för att nämna något. Detta förslog inte långt. Man byggde kolkraftverk och gigantiska Norrlandsälvar dämdes upp och gav välbehövlig kraft åt den allt mera utbyggda pappers-, trä- och stålindustrin och olika uppväxande bostadsområden. Sedan kom den omdiskuterade kärnkraften som nu helt plötsligt kommit i skymundan för stora vindkraftverk på olika platser inom vårt land.

Men det finns en energikälla, en fantastisk sådan som dessutom aldrig sinar, bara finns till och har så gjort allt ifrån skapelsens början – åskblixtarna! Har talat med både högutbildat elfolk som ”vanligt folk” och fått vissa insikter i dessa oerhörda krafter som inte har låtit sig tämjas till människans fromma. Inte ännu åtminstone.

Tänk till: Runt vårt jordklot exploderar i medeltal ett hundra olika blixtar ur åskmolnen varje sekund, året runt och till ingen praktisk nytta för oss människor och våra behov. Tänk om något snille kunde med några mils avstånd bygga upp stationer för ”magasinering” av denna gratis energi.

Men ett vet jag säkert: Åskan med dess blixtar skulle inte ses med skräck och fasa, utan som vår vän för att leva vidare. Kanhända att exempelvis bilindustrin också kunde växla om från alla utsläpp av gaser och i stället övergå till batteridrift. I åskans blixtar finns säkert energi i överflöd för all framtid.

Vi har förödat och förfulat stora områden på jakt efter användbara fasta och flytande energimassor och gör så ännu årligen på jordens och bergens bekostnad. Men en dag är allt slut. Absolut slut! Vår jord är till för att brukas – inte förbrukas som många av våra nuvarande energislag står för.

Vintrosa

Henry Gustafson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons