Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ej redo för yrkeslivet

Annons

Nora. Sverige behöver sina unga och Sverige behöver sina äldre i arbetslivet. In i arbetslivet och ut ur arbetslivet kan vara en förenande faktor av stor betydelse för unga och äldre.

De flesta unga har naturligtvis ingen arbetslivserfarenhet. Somliga har brister inom den gymnasiala utbildningen. De är inte förberedda för yrkeslivet. Unga har inte fått den kompetens, som efterfrågas i arbetet. En viktig grund är unga människors sociala kompetens. Det handlar om att hålla tider, om hur man uppträder, om ansvar i sina uppgifter. Bristerna är tydliga från den yrkesorienterade utbildningen. Den grunden bör ges betydligt större utrymme. Det handlar om ungas framtid.

Orsakerna är många till att ungdomar utsätts för så många misslyckanden i sitt arbetslivssökande. Modet slås ned och många känner sig värdelösa.

Från arbetsliv till senior är också en broövergång med hinder. Att få ner arbetslösheten bland unga och hjälpa äldre att fortsätta arbeta, så länge de vill och kan, det måste vara den allt överskuggande ekonomiskt – politiska uppgiften i Sverige och övriga Europa.

Unga och äldre får inte ställas i motsatsförhållande till varandra för fungerande arbetsliv. Konkreta åtgärder behövs för friska äldre att vara yrkesaktiva. Det behövs större flexibilitet i arbetet. Som rätt till deltid och att få arbetsuppgifter förändrade.

Det borde vara ett oerhört spännande livsmöte när äldres kunskap och livserfarenhet möter ungas stora behov av just detta. Äldres svenska språk har visat sig vara en fördel för invandrarungdomars språkinlärning.

Ett möte mellan utlärande och inlärande skulle ge både unga och äldre glädje och tillfredsställelse och hela Sveriges arbetsliv kunde blomstra. Organisatoriska hinder kan bli till möjligheter med god vilja.

Nora

Gunbritt Lindén Parsmo (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons