Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbilda föräldrarna!

Annons

Lindesberg. Behövs föräldrautbildning? Det anser inte många politiker eftersom det inte diskuteras. För att fostra barn behövs tydligen ingen kunskap. Alla gör som man vill. En del klarar det bra, andra tillåts att misslyckas. Vad blir följderna när man misslyckas?

För alla yrken krävs kunskap och utbildning men för det viktigaste värvet en förälder kan ha behövs ingen utbildning. Hur vettigt låter det?

Tyvärr märks det alltför ofta att barn och ungdomar saknar sådant som alla borde ha. Väldigt få barn saknar mobil och dator där allt kan ses utan censur. Kärlek och omtanke får kanske många också, men resten som behövs för att utvecklas till harmoniska, empatiska människor verkar många sakna.

Medkänsla, moral, känsla för vad som är rätt och fel föds man inte med utan det får man genom föräldrars påverkan och fostran. Det räcker inte med att skolan försöker.

Hela samhället är fullt med regler; i skolan, arbetslivet, trafiken och i idrotten. Har man inte lärt sig regler hemma kan det vara svårare att anamma dem utanför hemmet.

För att ge barn bra möjligheter måste man från början lära dem att leva efter regler och följa vuxnas råd. Kärlek, omtanke och trygghet räcker inte.

Att satsa hundratals miljoner på läxhjälp, som inte alls behövs, ifrågasätts inte av många.

Tänk om man satsade lika mycket pengar på föräldrautbildning under den tiden man väntar barn! Det skulle kunna innebära att barn tar vara på skolan bättre, att de lyckas bättre, att drogmissbruk och kriminalitet inte ökar utan kanske minskar.

Flera goda följder skulle kunna räknas upp. Varför vågar inte samhället hjälpa till och ta ansvar för sådant som inte fungerar tillräckligt bra?

Lindesberg

”Skolintresserad”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons