Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utdöm vite för försumlighet

Annons

Vi har nu haft några veckor med äkta vinterväder i Örebro. Då jag arbetar i innerstaden har jag med stigande förvåning sett hur människorna halkar och slår sig på trottoarerna. Vecka efter vecka går, och problemen blir värre och värre med allt tjockare isvalkar på trottoarerna. Det ligger lite grus på gångbanorna, men efter några timmar är det bortslitet från de värsta isklumparna. Ännu konstigare är att inte ens de största butikskedjorna lyckas få sina fastighetsägare att hålla isfritt och snöfritt utanför dörrar och skyltfönster. Detta trots att jag misstänker att hyrorna de betalar inte är blygsamma.

Man läser ofta att det är fastighetsägaren som har ansvaret, och de lägger väl troligen alla skadeståndsanspråk vidare på försäkringsbolag. Är det då ingen som har ett övergripande ansvar? Jag minns problem även på 50-talets och 60-talets gator, men då fanns det folk som röjde och höll undan efter bästa förmåga. Mest orättvist är det ju att ortopedkliniken får se sin budget gå åt till onödiga skador, pengar som skulle gå till att hjälpa människor med handikapp och smärta.

Finns det ingen myndighet som kan inspektera snöröjningen, utdela vitesbelopp höga nog för att motivera de som bevisligen inte tar sitt ansvar i dag? Låt vitesbeloppen komma ortopedkliniken till godo. Det kan vara så att kommunen i dag själv gör sig skyldig till försumlighet vid vissa av sina fastigheter. Men räknar de rätt så blir deras kostnader för sjukskrivning, hemtjänst och vårddagar på sjukhem ännu högre. Det hjälper inte att det går via olika förvaltningar. Det är samma skattekronor som slösas, med lidande som följd.

Alternativet till att kommunen tar ett riktigt ansvar i denna fråga är att rättsväsendet tar vid och utdömer höga personliga skadestånd. En sådan utveckling är inte önskvärd, eftersom rättsväsendet redan är hårt belastat.

Utan att vara insatt i den lagstiftning som gäller kommunen tror jag att de har den möjligheten. Man jagar i dag små hinder på gatorna som gatupratare och så vidare, så man borde kunna tag i detta större problem. Och det fort! Det är våra pengar det gäller, det är vi medborgare som lider av onödiga skador.

Örebro

”Hårda fakta”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons