Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer när Syrien-krigare kommer hem?

Annons

Örebro. En rapport från professor Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan har lämnats över till EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) där han pekar på den bristfälliga och dåliga beredskap för att motverka och upptäcka islamistisk terrorism. Enligt Säpo finns i dag ett 30-tal ”svenska” (medborgare eller ej) ”krigare” på rebellsidan i Syrien. Från EU – kanske upp till ett tusen man. Vad händer med dessa överlevande återvändande ”krigare”? De har tränats, stridit, härdats, skaffat nya ”kompisar” med gemensam agenda, fått mersmak på våld. Ute i många länder inom EU oroas man över denna återkomst.

I Danmark het debatt om bland annat medborgarskapet, åtnjutande av välfärden. Belgien har vidtagit näst högsta terrorberedskap (Sharia4Belgium finns som exempel), Tyskland har ett avprogrammeringsprogram. Terrorexperter anser att det i dag inte skiljer mellan nationell och internationell terror. Ett organiserat nätverk finns ute i Europa för rekrytering av ”krigare”. Återvändare till Sverige ska punktmarkeras av Säpo och polis, allmänheten vara extra uppmärksam.

Denna företeelse reser frågan om dessa ”krigare” under utlandsvistelsen åtnjuter det svenska bidragssystemet, vilket inte är helt otroligt.

Ska dessa ”krigare” få möjlighet att återgå till livet i Sverige som om inget hänt? Knappast! Vi måste ifrågasätta fortsatt eventuellt medborgarskap eller möjlighet till sådant. Minister Ohlsson hävdar givetvis att vi har denna efterfrågade höga beredskap men att det måste till en nationell samordning. Låter det tryggt?

Svenska politiker är rädda att stöta sig med islam, som vanligt! Politisk korrekthet tillåts gå före vår gemensamma säkerhet.

Örebro

”momentum 2,4”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons