Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prova läxfri skola

Annons

Äntligen ett bra inslag från en rektor som vågar reagera på vanan att ge läxor. Ett utomordentligt reportage på en nyhetskanal där rektor och lärare från Finnsta skola i Upplands Bro vågar sticka ut hakan med en läxfri skola. Resultatet har blivit mer välmående elever, lärare och föräldrar. Förbättrad inlärning och studieresultat. Barnen har fått mer tid till vanlig lek med kamrater hemma.

Lärarna på Finnsta skola anser att den tid som går åt att producera, samla in och checka av läxor nu i stället kan lägga den tiden till undervisningstid på barnen.

Rektorn på skolan menar att läxor inte är en positiv stund hemma vid läxbordet. Satsa i stället den pedagogiska tiden i skolan där pedagoger och materiel finns. Allt fler borde våga testa modellen med läxfri skola.

Forskaren i pedagogik C. Lundahl i inslaget menar att läxor handlar om gammal vana och kan vara dåliga sätt att lära på och ingen forskning ger stöd för att det skulle vara bra för barnens inlärning.

I skollagen och läroplanen finns inget skrivet att det måste ges läxor. Frågan blir varför lärare i Örebro fortsätter med denna gamla vana?

Skulle vi vuxna acceptera att ta med arbetsuppgifterna till vårt hem vecka ut och vecka in. och inte kunna koppla av från arbetet när vår arbetstid är slut?

Våga pröva, lärare, rektorer och politiker i Örebro, en läxfri skola. Ni kan uppnå ett ökat välmående för alla inblandade i stället för som nu, pressade elever och föräldrar som mår dåligt för att inte ha tid eller kunskap att hjälpa till i hemmet. Barnen får ingen fritid till det mest naturliga att umgås med sina kamrater. Sist men inte minst uppmanar jag lärarna till att skapa studie ro i klassrummen. Läxfritt välmående ger bättre förutsättningar för inlärning och studieresultat.

Bo Johansson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons