Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var hittar studenterna jobb?

Annons

Örebro. Om knappt två veckor står jag på mitt studentflak med min klass och sjunger in studentens lyckliga dagar. I tre år har jag jobbat hårt för att kunna få mina slutbetyg, jag har pluggat med vetskapen att min utbildning på ett eller annat sätt, förhoppningsvis ska ge mig ett jobb. Bland mina drömjobb så står filmfotograf, krönikör och tidningsredaktör väldigt högt. Det var dock annat när man var liten och allt man ville var att en dag bli prinsessa. I dag vet jag dock bättre och att det inte kommer att gå, men alla andra jobb verkar oerhört långt borta också.

Det är inte alltid lätt att som 18-åring med ett tunt cv ge sig ut och söka jobb. Att gå till varenda tänkbara butik, mataffär, kafé och restaurang och försöka få dem att lyssna på en. Oftast hamnar ens cv i papperskorgen efter att man gått och det ger en inte den största motivationen att fortsätta söka vidare. Men man fortsätter ändå, med tanken att ”nästa gång kommer det gå bra!”

Men efter cirka 25 jobb-ansökningar utan något konkret svar fast man har mejlat, ringt butikschefer och så vidare så kan jag ärligt talat säga att jag inte har så stort hopp längre.

Men svaret som tar hårdast dock, är ”du har inte tillräckligt med erfarenhet för det här jobbet”. Men hur ska man få erfarenhet när man inte får jobb? Det är min fråga. Att som ungdom få respekt i dagens samhälle är inte det lättaste, man tas ofta som lat och oseriös. Man får oftast inte ens ett svar utan får anta att man inte fått jobbet efter 3-4 veckor utan något telefonsamtal eller mejl från arbetsgivaren.

Så även om studenten kommer vara en av de bästa dagarna i mitt liv och en vinst för att jag äntligen har klarat skolan, så kommer jag ändå ha en klump i magen med vetskapen om att jag, dagen efter studenten, kommer vara arbetslös.

Örebro

Amanda Brännström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons