Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbolag ger sämre vård

Annons

Den senaste tidens skandaler i äldreomsorgen har fått en del att säga att den kommunala äldreomsorgen inte är ett dugg bättre. Och kanske ligger det en del i påståendet. Dock bedrivs inte vården på lika villkor, mer än i ett avseende. Båda använder skattepengar. Just det, dina och mina pengar.

I några av de privata bolagen, tas vinster ut, som så gott det är möjligt inom lagens råmärken, undantas skatt. För att få vinst, måste man dock dra ner på allt som kostar pengar.

I det andra fallet, finns inget vinstkrav, men då kommunernas budgetar många gånger ligger på minus, finns också sparkrav. Det kan ta sig uttryck som ”anställningsstopp” och ”vikariestopp”. Varför är då det första bolagets besparingar så mycket mer ”klandervärda”?

Jo, dessa bolag finns bara av en anledning. De privata bolagen skulle vara så mycket bättre på just vård (det var ju därför människor skulle få valfrihet, att välja det som var ”bäst”) När vi nu sett, att vården inte är ett dugg bättre, utan sämre, fast det finns pengar, då ser vi snikenhet.

Och då reagerar vi precis lika kraftigt, som när en sosse lägger sig till med ”rikemansfasoner”!

Och kanske kommer Alliansen att få problem med just förtroendet när det gäller privatiseringarna inom vård, skola och omsorg? Ni har nämligen gett sken av att det skulle bli så mycket bättre, eftersom resurserna skulle finnas..

Vi ser tyvärr något som i vissa fall är sämre och att ”resurserna” hamnar utomlands. Och då kan vi lika gärna behålla den offentliga vården (skolan och omsorgen) och utveckla den.

Pirjo Drakhjerta

Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons