Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinköparna bryr sig inte

Annons

Örebro. I dagarna har ånyo frågan om mänskliga rättigheter vid varors framställning blivit aktuell. Anledningen är Systembolagets vinförsäljning. Italiens viner toppar svenskarnas inköp. Sydafrika är tvåa. Huruvida vinerna framställs under acceptabla förhållanden intresserar inte svensken, enligt de organ som bevakar frågan.

När Nelson Mandela 1993 valts till president inbjöds en svensk-norsk grupp till ett längre studiebesök. Jag var en av deltagarna. Några månader före avresan tog jag del av ett reportage av Sven Öste i Dagens Nyheter.

Ett avsnitt handlade om arbetsförhållandena i vindistrikten. De var omänskliga. En rovdrift där osäljbart vin (en så kallad löneförmån) snabbt alkoholiserade hela familjer. De kördes ut i bushen ena dagen, den andra stod där en ny familj ovetande om sitt kommande öde. De vitas rovdrift var ofattbar.

Vi fick se det mesta av detta enormt vackra land, så rikt på förutsättningar att bli ett av världens framgångsrikaste men också ett socialt himmelrike efter de eländiga apartheidåren. Naturligtvis ingick besök i vindistrikten där de vita skröt över sina produkter. Arbetet på vingårdarna fick vi inte se, men bekräftelse på uselheten fanns det många svarta men också vita som villigt delgav.

Givetvis har vi noga följt utvecklingen. Det är inte bättre i dag än det var 1993 för vinarbetarna. Cyniskt nog visade för några år sedan svensk tv en ”vit neger” som framställdes som jämställd med vita vinbaroner. Ett ynkligt försök att dribbla bort frågan. Bättre hade varit att visa arbetarnas ohyggliga förhållanden.

Örebro

Nils Kling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons