Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallström (L): Sverigefinnar har rätt till omsorg på sitt eget språk

Annons
Karolina Wallström, Liberalerna, svarar på insändare om behovet av finskspråkiga omsorgsboenden i Örebro.
Svar till ”Frågande” Lindesberg (NA 1/6).

Tack ”Frågande” för dina frågor. Jag tycker att det är bra att du lyfter frågan för jag tror att fler, liksom du, kanske missat min poäng och min ståndpunkt i denna fråga.

Örebro är ett finskt förvaltningsområde. Sverigefinnar har rätt till äldreomsorg helt eller delvis på finska.

Bakgrunden är, som du skriver, den stora mängd sverigefinnar och deras historia i Sverige som sträcker sig nästan tusen år tillbaka i tiden. Den handlar om krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare. Det är först i dag vi kallar gruppen Sverigefinnar – ett folk med två kulturer och två språk. De allra flesta är i dag varken ättlingar till medeltida skogsfinnar eller krigsbarn. De är istället barn eller barnbarn till de hundratusentals finländare som kom till Sverige under 1950- 60- och 70- talen. Under de årtiondena växte Sveriges industri så det knakade och fabrikerna skrek efter personal. Sveriges egen befolkning räckte inte till. Nu är den första generationen väl till åren och de är många och blir fler. Tillräckligt många i Örebro för att fylla flera avdelningar.

Men vi kommer aldrig kräva att de som levt här nästa hela sitt liv och som nu blivit äldre och sjuka ska sätta sig på skolbänken igen eller tvingas leva i en svenskspråkig isolering.

Det är forskat och klarlagt att när man blir äldre så tappar man sitt andra språk. Ursprunget blir viktigare och första språket tar över. Jag tycker som liberal självklart att språket är viktigt för att kunna arbeta och försörja sig och vi ställer stora krav på att nyanlända lär sig språket. Men vi kommer aldrig kräva att de som levt här nästa hela sitt liv och som nu blivit äldre och sjuka ska sätta sig på skolbänken igen eller tvingas leva i en svenskspråkig isolering. De är en del av vårt land och välfärd. Liberalerna tror på fortsatt fri rörelse och samarbete med andra länder, speciellt med våra grannländer.

Äldre sverigefinnar som behöver omsorg är många nu och vi tror inte det är svårt att finna tvåspråkig personal. När vi bygger nya boenden så tycker jag att vi ska titta på behoven och skapa trygga boenden så våra äldre får de liv de är värda. Varför skulle vi inte tala finska i Sverige när det talas svenska i Finland?

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons