Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insatsen i Afghanistan måste fortsätta

Nej, det är inte opatriotiskt att diskutera den svenska militära insatsen i Afghanistan. Vänsterpartiet har till exempel all rätt att kräva att de svenska trupperna ska dras tillbaka.

Men vad är det Vänsterpartiet säger? I en motion till riksdagen talar företrädare för partiet om att Afghanistan är ockuperat av USA. I ett uttalande på Vänsterpartiets hemsida säger partiledaren Lars Ohly följande:

”Det är hög tid att misslyckandet i Afghanistan får konsekvenser och att vi byter strategi, från att med militära medel försöka vinna ett krig till att med civila verktyg bygga ett Afghanistan i fred. Vänsterpartiet kräver därför att de svenska trupperna tas hem och att det svenska engagemanget i Afghanistan ökar med bistånd, utbildning och civila insatser.”

Så enkelt det låter. Vi drar tillbaka våra trupper. Helst ska naturligtvis USA också dra sig tillbaka. För en amerikansk ockupation vill väl ingen ha. I stället ska vi lägga tyngdpunkten på civila insatser.

Om vi bara skickar in massiva civila biståndsinsatser kommer krigsherrarna att dra sig tillbaka och militanta talibanstyrkor kommer att respektera den afghanska befolkningens rättigheter. Är det så Vänsterpartiet inbillar sig att det kommer att bli? Det låter mer än lovligt naivt.

Eller ska de utländska trupperna dras bort, för att vi sedan ska ”se vad som händer”?

Visst är det mycket som har gått snett i Afghanistan. Den administration som byggdes upp efter talibanregimens fall präglas av korruption och maktmissbruk. I sin jakt på talibankrigare och al-Qaida-medlemmar har de utländska trupperna alltför ofta agerat utan tillräcklig hänsyn till civila.

Men det har också skett framsteg. Skolväsendet har till exempel byggts ut.

Det har snart gått nio år sedan terrorattackerna den 11 september – som i sin tur ledde till att utländska trupper störtade talibanregimen i Afghanistan. Det har inte fungerat som vi hade hoppats.

Men slutsatsen är inte att vi ska lämna Afghanistan. Det vore ett svek mot det afghanska folket.

Om Afghanistan omvandlas till ett inferno av väpnade grupper som bekämpar varandra, finns det inga förutsättningar alls för civila insatser.