Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirationskväll om Kumlas framtid

Det byggs många bostäder i Kumla. Men är det samma sak som att det bildas en framgångsrik stad? Nej, det krävs det betydligt mer än så fick den veta som i tisdags kväll besökte inspirationskvällen på Folkets hus.

Annons

En av dem som inledde kvällen var Kumlas stadsträdgårdsmästare Edith Ugrai, med tankar kring just det där med vad som egentligen bildar en stad.

– Det byggs många bostäder runt om i Sverige i dag, men väldigt få städer. Enbart byggnaderna i sig själva kan nämligen inte skapa en stad. Det krävs människor också. I dynamiken när människor möter varandra uppstår städer, menar Edith Ugrai som senare på kvällen även nämner att Kumla har traditionen emot sig:

– Det finns inte samma kulturbygd, inte samma tradition av stad här som i Alingsås där jag arbetade tidigare.

Alingsås som modell

Alingsås skulle komma att stå som modell för en stor del av den fortsatta kvällen. En av Edith Ugrais forna kollegor, Lennart Anderberg, var inbjuden. Han har varit vd för Alingsås Futurum och har erfarenheter från bland annat EU-projektet En resa för Alingsås.

– Bland annat utbildade vi 500 personer i bemötande. På bred front med representanter från både polisen, landstinget, arbetsförmedlingen och många andra samhällsinstitutioner, berättar Lennart Anderberg, som flera gånger återkommer till vikten av att inta rätt attityd för att skapa en uppåtgående spiral.

– Handlarna måste tro på sig själva och sin stad. Om inte de gör det, vem ska då göra det? menar Anderberg.

En handelsutredning som gjorts i Kumla visar att köptroheten vad gäller sällanköp-varor minskar. Medan dagligvaruhandeln, mycket tack vare Ica Maxi, ligger på en stabil nivå. Samma utredning pekar på vikten av koncentration, i Kumlas fall kring torget i centrum, och att handeln ska utvecklas kring detta nav istället för att spridas utåt åt sidorna.

Solgårdsplatsen

Stadsarkitekt Kurt Larsson nämner Solgårdsplatsen, fler parkeringar för såväl cyklar som bilar och konstnärliga utsmyckningar som exempel på sentida kommunala satsningar på den yttre miljön kring torget.

Han ser det som ett första steg i centrumutvecklingen, men blev sedan kanske nedslagen då Lennart Anderberg nämner utopiskt stor summor.

Som att det krävs en investering på en miljon för varje ny ortsbo, och så tillvida alltså skulle krävas 5 miljader för att Kumla ska fortsätta mot sitt mål att öka från nuvarande 20 000 invånare till 25 000.

Socialt kapital

Men kommer sedan också tillbaka till människorna, som Edith Ugrai inlett kvällen med:

– Det allra viktigaste kapitalet befinner sig i det här rummet i kväll. Det sociala kapitalet kan skapa samhällsekonomisk nytta. Om alla tar det som sitt ansvar att det ska bli så, säger Lennart Anderberg.

Annons