Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intagningsstoppinom äldrevården

Intagningsstopp råder till kommunens samtliga äldreboenden tills vidare. Orsaken är den omställning som krävs då trygghetsboende införs.

Omsorgens boenden för äldre kommer att se helt annorlunda ut i framtiden. Trygghetsboende blir helt nytt. Detta innebär en stor omställning för omsorgen som nu börjar planera för införandet.

Under tiden är det totalt intagningsstopp.

Vissa undantag

– Med vissa undantag givetvis. Akuta behov måste vi ta hänsyn till, säger tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl.

De nya boendeformerna ska först definieras. Statliga anvisningar finns hur ett trygghetsboende ska se ut, men detta måste överföras till det lokala planet, till en Hällefors-modell.

Trygghetsboendet är ett mellanting mellan vanlig bostad och äldreboende, och har lägre personaltäthet. Hit kan vem som helst söka då det inte krävs några biståndsbeslut. Denna boendeform kommer att vara dominerande.

Oklart hur länge

Definitionen säbo, särskilt boende, försvinner helt och ersätts av vård- och omsorgsboende, och blir betydligt färre i antal samt kräver biståndsbeslut.

– Vi ändrar inte bara namn på boenden utan även innehållet. Syftet är tydligt. Människor ska upprätthålla sina funktioner så länge som möjligt, med stöd från omsorgen. I framtiden är det inte bara frågan om omhändertagande, säger Strandahl.

– Finessen är att man inte bedömer var en människa ska bo utan vilket behov hon har. Vi tar inte bort ett hundratal omsorgsplatser, de ändrar karaktär, säger omsorsgnämndens ordförande Daniel Frisk (S).

Det är en omställningsprocess och hur länge intagningsstoppet måste gälla vet ingen.

– Situationen är grannlaga. Behovet finns och vi måste göra avväganden från fall till fall. Men bedömningen blir striktare, säger Strandahl.