Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara en vikarie

Svensk politik har sett ut ungefär så här: Socialdemokraterna regerar år efter år efter år ... Sedan blir väljarna förbannade på Socialdemokraterna.

Då röstar de fram en annan regering. Men eftersom majoriteten av väljarna i grunden är socialdemokrater, sitter denna alternativa regering bara en begränsad tid – det blir ett kort mellanspel.

När Mona Sahlin besökte Örebro strax efter förra valet sade hon bland annat den regering som nu sitter inte är några vikarier.

Men det är nog många som har betraktat icke socialdemokratiska regeringar som just vikarier. En markering att det visst går att byta regering även i det socialdemokratiskt dominerade Sverige – sedan återgår vi till den gamla ordningen.

Men i den senaste Demoskop-undersökningen är Alliansen större än De rödgröna. Och Moderaterna är större än Socialdemokraterna. Opinionsundersökningar ska tolkas med en viss försiktighet. Det har hänt förr att de har slagit fel.

Men det finns en logik i Demoskops resultat. En rad mätningar visar att väljarna anser att regeringen har gjort ett bra jobb. Och enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet föredrar fler väljare Moderaternas jobbpolitik än Socialdemokraternas.

Statsvetaren Peter Esaiasson anser att skattefrågan har stor betydelse.

I en konventionell valrörelse kan Socialdemokraterna hota med konsekvenserna av sänkta skatter. Det är ingen hejd på vilket elände en ”högerregering” kan åstadkomma.

Nu har skatterna sänkts. De har sänkts för vanligt folk – för sjukvårdsbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare. Och det är ju inte så att sjukvården och den kommunala servicen har brutit samman. Jo, det finns brister. Men var vården så mycket bättre under den socialdemkratiska regeringen?

Socialdemokraterna har visserligen accepterat en stor del av skattesänkningarna. Men alla vet att Mona Sahlin skulle vilja ha dem ogjorda. Så oavsett vad De rödgröna skriver i sin skuggbudget finns en uppenbar risk att sjukvårdsbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare får höjd skatt – och mindre pengar i plånboken, om De rödgröna skulle få regeringsmakten.

Den politiska kartan är på väg att förändras. Socialdemokraternas dominerande ställning är på väg att brytas.