Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte olagligt vara någon annan på nätet

45-åringen är åtalad för ofredande. Ett brott som inte är direkt kopplat till att han misstänks ha utget sig för att vara någon annan.

–Det finns inget annat som passar, svarar åklagare Pia Åsberg på frågan varför de valt att åtala för ofredande.

– Det är en form av bedrägeri i allmänt språkbruk men inte juridiskt, förklarar Åsberg.

Att på internet utge sig för att vara någon annan person eller en påhittad person är inte olagligt i sig. Ett EU-direktiv om IT-brottslighet håller just nu på att införlivas i svensk lagstiftning. Där finns bland annat ett stycke som handlar om ”identitetsstöld och andra identitetsrelaterade brott”. Den 1 januari 2015 börjar det gälla.

Vad gäller om det är någon annan på min profilbild i sociala medier?

– Det enkla svaret är att det är väldigt invecklat, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Om någon otillåtet använder en profilbild som tillhör någon annan kan det vara ett brott mot upphovsrätten. Det är också straffbart om en bild på ett ansikte otillåtet används i reklamsammanhang.

En falsk profilbild kan också strida mot PUL, personuppgiftslagen, men då är det likt ofredande fråga om en kränkning mot personen på bilden. Det kan också röra sig om bedrägeri men då ska ekonomisk vinning finnas med i bilden.