Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationsprojekt som kan förbättras

Sommarlovsprogrammet lockade många och blev ur den synvinkeln lyckat. Men målet att jobba med integration gick inte så bra som tänkt.

Annons

Under hela sommaren har det funnits en rad aktiviteter för unga i åldrarna 6–15 år att vara med i. Sommarlovsprogrammet har varit en del i integrationsprojektet Norrsken. Ett projekt under 2016 som syftar till att stimulera, engagera, stödja och samordna det civila samhället för att främja integrationen i kommunen.

Intresset för aktiviteterna har varit stort. Karin Wouda, integrationssamordnare i Ljusnarsbergs kommun, berättar om många detagare, ett snitt på 7–27 personer i den öppna verksamheten.

Sommarlovsprogrammet, som precis avslutats, har helt klart uppskattats och blev lyckat i många delar, men Karin Wouda konstaterar att i stort har enbart asylsökande barn deltagit.

– Alla har tyckt det varit bra och är nöjda. Roligt för de nyanlända att ha möjligheten till alla aktiviteter. Men syftet är ju inte helt uppfyllt, säger Karin Wouda.

Hon sade i våras att målet var att Ljusnarsberg blir bäst i Sverige på integration. Så kan det givetvis bli än, men i detta projekt är målet inte nått.

– Någonstans har vi helt klart brustit och jag kan inte vara helt nöjd. Min önskan hade varit att barn med olika sociala bakgrunder hade träffats.

En förklaring är att det var kort om tid när beskedet om bidraget på 110 000 kronor från Region Örebro län kom i våras. Det är detta bidrag som finansierar projektet.

– Vi hann inte gå ut bland skoleleverna och marknadsföra idéerna, säger Wouda.

Mohamad Rami Alzib är ledare för en av aktiviteterna. Han hade också hoppats att fler svenska barn och ungdomar hade hängt på.

– Att de inte kommit tror jag framför allt beror på att de är blyga, lite försiktiga.

Mohamad Rami Alzib tror att det i botten finns en osäkerhet.

– Språket är en barriär. Många av de asylsökande kan inte svenska, säger han och fortsätter:

– Att skapa kontakter mellan nyanlända och bofasta är oerhört viktigt. I många andra sammanhang upplever vi att det är möjligt att skapa blandade grupper, så varför det inte blev så här är bara synd.

Den positiva känslan är trots detta övervägande.

– Absolut. De som varit med har haft roligt. Aktiviteterna har varit en stor tillgång. Vi kan snarare säga att det är andra som har missat något, säger Karin Wouda.

Sommarens satsning ska utvärderas och Karin Wouda har redan nästa år för ögonen, då hon hoppas kommunen får nya pengar.

– Redan nu tänker jag att vi ska gå ut tidigt till skoleleverna, få en dialog och därmed bättre förutsättningar att kunna lyckas med integrationsmålet.