Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integreras med hjälp av nätet

Kunskapen om internettjänster har blivit en demokratifråga för att ta sig in i samhället. ”Internetcafé för alla” hjälper nyanlända att integreras.

Annons

Hur betalar man räkningar på internet? Hur söker man ett jobb, eller hur ansöker man om en bostad på nätet? För många i Sverige är dessa frågor en självklarhet – men för andra är det ett avgörande för att kunna ta sig in i det svenska samhället. Runt ett bord på Vivalla bibliotek har en kvinna och tre män samlats framför en stor skärm. De har minst två saker gemensamt. De är nyanlända, och de har begränsade kunskaper om internettjänster. Genom den ideella föreningen Enter Sweden som har verksamheten It-guide får de nu chansen att lära sig grundläggande tjänster på nätet. Verksamheten bedriver ”Internetkafé för alla”på biblioteket – helt gratis. Nada Bafadhl, 19 år, leder dagens kurs.

– När nyanlända kommer till Sverige vet de ingenting om internettjänster, nu får jag chansen att sprida mina kunskaper vidare, och det känns roligt och viktigt, säger hon.

Liksom alla it-guider är Nada ny i Sverige. Först får it-guiderna gå ett språkintroduktionsprogram. Sedan genom feriepraktik av kommunen och It-guide får de lära sig internet. Genom att lära ut till andra får de själva chansen att utveckla sitt språk och lära sig den svenska kulturen.

Förra året bedrev nämligen It-guide internetkafé för seniorer. Omar Mohamed, ledde själv en grupp.

– När jag kom till Sverige var jag nyfiken och ville lära mig och integrera mig i det svenska samhället. Det fick jag göra genom It-guide. Jag lärde seniorerna internet, och de lärde mig språket och den svenska kulturen. Hade de inte varit för dem hade jag aldrig vetat vad ”Lyckliga gatan” var för något, säger han och skrattar.

Det var då han fick idén att föra vidare sin kunskap till människor som varit i hans egen situation. ”Internetkafé för alla” gjorde premiär i Vivalla i år, och har invandrare som målgrupp.

–Främst ville jag få dem att våga komma hit och lära sig, men också att få kvinnor att bli självständiga och inte förlita sig på sina män, menar han.

I två veckor hålls kurser och drop-in, och trots att Vivallaprojektet endast hållit på sedan i måndags, så har 30 personer hittat till biblioteket.

– Det har varit ett positivt bemötande. De är glada och nyfikna. Man märker att det finns ett stort behov och en stark vilja att lära sig, menar Mohamed.

Att kunna skicka in cv, söka bostad eller något så basalt som att söka tips på vårdguiden är viktigt för att kunna integreras i samhället, menar verksamhetschefen Gunilla Lundberg.

– Att kunna internet i dag är en demokratifråga. Kan man inte internet i dag står man utanför det svenska samhället, det vill vi ändra på genom det här projektet.