Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationell mat frestar

Dofterna möter i dörren och väcker både nyfikenhet och suget i magtrakterna. I köket är det full aktivitet när sjukhemmet Gillersgården bjuder på mat från andra kulturer.

Måltiden är en höjdpunkt för de flesta, men för människor som vistas på sjukhem eller äldreboende kan maten bli ännu viktigare.

– Vi anstränger oss mycket för att skapa en bra matsituation, säger enhetschef Gudrun Carver.

Gillersgården är det enda äldreboendet i Hällefors kommun som har egen kokerska. Övriga omfattas av cook-chill-systemet där huvudparten av maten tillagas i ett centralkök.

Med egen matlagning kan Gillersgården också bestämma själva över matsedeln. Även om det för det mesta serveras husmanskost märker personalen att lite ovanliga rätter uppskattas som omväxling. Pizzakvällar är faktiskt populärt.

Tack vare att en del i personalen har sitt ursprung i andra länder har man också tillgång till annan kunskap och erfarenhet. Idén om att servera mat från Syrien, Marocko och Indonesien blev snart ett faktum.

– Det är roligt att kunna dela med sig, säger Mirfat Abraham som lagar maten tillsammans med Bouchra Moukhlesse och Dewi Abdul-Gani.

Här är det inte bara den egna kokerskan som rör i grytorna. Även övrig vårdpersonal rycker in, vid behov och av eget intresse. Den här kvinnliga trion har planerat, förberett och jobbar nu intensivt för att maten ska bli klar i tid. Glädjen känns och sprider sig, med alla dofter, bland både personal och boende till en slags förväntan.

– Maten är alltid god, men visst är det trevligt med överraskningar, säger Stig Eriksson som slagit sig ner vid det vackert dukade bordet.

– Att maten smakar gott är viktigt, men den ska vara en fröjd för ögat också, säger Bouchra och ställer fram den färgglada salladen.

Snart ska rätterna presenteras och avnjutas tillsammans med musik och dans. Personalen bjuder på sig själva och tror att det i förlängningen främjar välmåendet och hälsan hos alla.