Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intraprenader hetaste debatten

Vad är väl en halvtimmes mingel på Husaren, när man istället kan diskutera intraprenaders regelverk och uppstart?

Annons

Det hade kunnat bli ett mycket kort fullmäktigemöte på måndagskvällen, särskilt då som det traditionsenligt bjöds in till middag som avslutning på årets sista fullmäktige, där starttiden var satt till en timme efter mötets inledning.

Ärendet som skulle komma att hindra politikerna från att mingla innan middagen, var den motion som KD och C inlämnat, rörande införandet av ett intraprenad i det nya vårdboendet i kvarteret Diakonen, där personalen skulle få möjlighet att själva styra över verksamheten. Ett tillägg lämnades även under sittande möte, om att ett regelverk för intraprenad snarast möjligt tas fram, samt kring riktlinjer för upphandling av det samma.

– Genom att ta fram direktiv och gå ut med information på till exempel kommunens hemsida och i Kumlan, visar vi att vi är intresserade av intraprenader och uppmuntrar till att det ska startas. Vi tycker den här saken har tagit onödigt lång tid och vill med motionen driva på frågan, sade Per Holm (KD).

Majoriteten med S och M, stödda även av V, förde från sitt håll fram att de är öppna för intraprenader, men att initiativet ska komma från personalens eget håll.

– Motionen frångår den delaktighet och medbestämmande som är viktig för oss, och vill att vi ska styra allt uppifrån. Det är fel väg att gå, sade Mats Hellgren (M)

– Vi måste ha ett regelverk först. Ett sånt är på gång och kan komma att vara klart i början av nästa år. När vi har ett regelverk kommer vi att tillfråga personalen. Men någon upphandling är vi inte intresserade av, sade Katarina Hansson (S) och partikollegan Annica Moberg sade lite senare även hon att någon upphandling inte var aktuell:

– Om flera är intresserade så kan också flera starta intraprenader, därmed behövs ingen upphandling.

Många repliker handlade om att de båda sidorna ville recensera lästa stycken från Google och Wikipedia, för att påvisa att de läst på sin läxa.

När debattens vågor gick som högst avbröts dock Per Holm från att läsa upp ett stycke om intraprenaders upphandling, av kommunfullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg (S) som för stunden verkade ha fått nog av liknande utläggningar från talarstolen. Medan Per Holm återhämtade sig från detta gick C:s Jan Engman upp och drev debatten vidare.

Katarina Hansson menade att det var uppenbart att oppositionen var ute efter att ta åt sig äran av ett förslag som S-majoriteten lagt redan i oktober 2014, om möjligheterna till intraprenader. Det fick Carina Riberg (Mp) att visa på en motion om att aktivt arbeta för intraprenader som oppositionen la fram i juni 2010.