Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för val har ändrats med åren

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Ökat intresse för EU-valet och ökat värde av politiska profiler är två faktorer som har förändras sen det förra valet, menar Jan Olsson, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Många rikspolitiker har besökt Örebro under de senaste veckorna. Det är effekt av att enskilda politiker blir allt viktigare för partierna.

– Det är viktigt att stora politiker träffar väljarna, det visar att de, väljarna, är viktiga, säger Jan Olsson, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Just nu pågår EU-valkampanjen och intresset bland politiker är större än för fyra år sedan. Jan Olsson spekulerar kring anledningen till detta.

– Det finns fyra stora frågor som tas upp i EU: Fred och säkerhet, miljöfrågor, ekonomi och migration. Oberoende på vad diverse parti anser om EU så är minst ett av dessa områden något som ett parti har starka åsikter om.

En annan viktig faktor som har förändrats är vikten av att vara en stark politisk profil.

– Vi får en mer och mer medierad politik i Sverige, där enskilda politiker får en större betydelse. Man kan jämföra det med det politiska systemet i USA, där det läggs stor vikt på specifika personer. Dock bör man inte använda andra länder när man spekulerar kring hur valrörelsen i Sverige kommer utvecklas i framtiden, då det är många faktorer som spelar roll.