Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarna avgör vindkraftsfrågan

Allianspartierna i Lekeberg vill folkomrösta om vindkraftsparken Kronoberget.
– Jag är förvånad över att inte oppositionen har begärt detta tidigare, säger Håkan Söderman.

Annons

Under tisdagen lämnade Håkan Söderman (M), Peter Sahlqvist (C), Ann-Charlotte Kämpe -Larsson (FP) samt Jonas Hansen (KD) in en motion till Lekebergs kommun om att så snart som möjligt genomföra en folkomröstning angående Stena Renewables ansökan om att bygga vindkraftsparken Kronoberget.

– Vi vill veta vad de röstberättigade i kommunen tycker eftersom det är en så stor fråga. Den ska inte avgöras av de som bor tillfälligt i kommunen. Nu har vi tagit reda på en massa fakta. Får vi ett ”ja” eller ett ”nej” då har vi underbyggt vårt beslut till det yttersta, säger Håkan Söderman.

En folkomröstning är bara rådgivande men Håkan Söderman ser den som en bra vägvisare inför en omröstning i kommunfullmäktige. I dagsläget väger det ganska jämnt mellan alliansen och oppositionen.

– Vi hoppas på ett högt valdeltagande, att många är intresserade av att ta ställning för kommunens framtid, säger Håkan Söderman.

Om motionen bifalls av kommunfullmäktige den 24 november kan en folkomröstning bli aktuell i maj nästa år tror Håkan Söderman.