Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarna tvivlar på att saneringen var en bra idé

Det hade nog varit bättre att inte gräva alls i den förorenade jorden. Saneringsprojektet var väl mest slöseri med pengar. Det är två åsikter som framförs av boende i Silvergruvan.

Annons

Det var 2008–2009 som ett stort saneringsprojekt genomfördes i byn. Budgeten var 35 miljoner kronor varav merparten av pengarna kom från Naturvårdsverket. 25 000 ton förorenad jord och sand transporterades bort och ersattes med annat fyllningsmaterial.

I samband med projektet hittades fler förorenade områden i byn. Länsstyrelsen har nyligen beviljat en miljon kronor för en ny huvudstudie i Silvergruvan. Om det betyder att ytterligare ett saneringsprojekt ska ske här i framtiden går inte att säga just nu.

Alla sover gott

Vi sitter i köket hemma hos Berit Gustavsson. Med runt bordet sitter även Mona Nederman, Lena Helsing, Sune Kvist och Göran Bark. Alla är bybor. Och alla sover de gott om natten utan funderingar eller oro kring att de bor på vad som kallas ”en miljöbomb”.

– Det där har ju legat i marken så länge och folk har ju blivit gamla i byn så det kan inte vara så farligt, tycker Berit.

Ämnet har givetvis diskuterats i byn och olika åsikter finns det förstås. Vattenprover har tagits och några hushåll har satt in reningsfilter i brunnarna efter det.

– Att det skulle vara farligt att dricka vattnet tror jag inte. Folk har ju druckit av vattnet i alla tider, säger Lena.

”Kapitalslöseri”

– Mer funderar man på om det inte blir värre när de gräver runt bland föroreningarna så att det kommer upp till ytan, säger Sune.

– Jag tror att hela det här saneringsarbetet är överdrivet och ett enda stort kapitalslöseri. Berggrunden här är malmförande och de ämnen som sanerats bort fanns ju redan här från början, säger Göran.

Livet i byn före och efter det stora saneringsprojektet är det ingen skillnad på.

– Nej, vi lever som vanligt. Det finns annat att oroa sig för i så fall, som till exempel vad som finns i den mat vi köper och äter, säger Mona.

– Jag är skeptisk till att de gjorde det där stora saneringsprojektet för några år sedan. Och ännu mer skeptisk blir jag om de ska fortsätta med nya saneringsprojekt i byn, säger Göran.