Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invändning motpolitisk detaljstyrning

Att äldreboendet Solgården fick nytt porslin var bra, men Ingemar Javinder (S) vänder sig i ett yttrande mot beslutsgången. Politiker ska inte styra på detaljnivå.

Annons

I fjol skrev Ulf Hilding (M) en motion om undermåligt porslinet på Solgården och föreslog att kommunen omgående såg till att nytt införskaffades. Motionen fick en snabb lösning. När ks-ordförande Ewa-Leena Johansson (S) läste motionen såg hon och några andra till att Solgården fick nyare porslin. Kommunen hade servis kvar i Laxbrogården som kunde användas.

Ingemar Javinder, ordförande i sociala utskottet, konstaterar att problemet undanröjdes snabbt och enkelt, men har ändå invändningar. Att det inte lösts tidigare inom verksamheten är olyckligt. Men Javinder tar även upp politikerrollen.

– Det vore olyckligt om det i verksamheterna skulle uppstå tvivel om på vilken nivå de förtroendevalda vill och kommer att styra, skriver Javiner.

Förfarandet kan skapa osäkerhet i politikerrollen, men kan också uppfattas som att förtroendevalda ska och kan befatta sig med detaljer. Detta i sin tur skulle medföra en orimlig arbetsbörda.

– Som sannlikt gör det omöjligt att rekrytera förtroendevalda i framtiden.