Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandring en bra affär för Sverige

Vad kostar egentligen invandringen till Sverige? Det är en fråga som Sverigedemokraterna länge har velat ta reda på och partiet har därför vid upprepade tillfällen efterlyst en statlig utredning på området. Någon sådan har inte inletts, men däremot presenterar nu OECD en omfattande granskning som med stor sannolikhet gör partiets vänner mycket besvikna.

Rapporten visar nämligen att invandringen till OECD-länderna i själva verket är en bra affär för statskassan. Hela 27 länder har granskats och resultaten visar med bestämdhet att frågan är fel ställd. För 22 av dessa länder är det inte frågan om kostnader över huvud taget: invandrare betalar nämligen mer till stat och kommun än vad de får tillbaka i form av till exempel socialbidrag och pensioner. Värt att notera är också att invandrare utan medborgarskap bidrar allra mest.

Därmed är ett av Sverigedemokraternas huvudargument - att invandringen är en ekonomisk påfrestning - lätt att avfärda. Hur detta kommer att påverka partiet i valrörelsen återstår att se: hur ska den 90-procentiga minskningen av invandringen som partiet förespråkar nu motiveras?

Det som talar för att denna nya kunskap inte drar undan mattan på Sverigedemokraternas opinionsframgångar är att deras styrka inte främst handlar om sakliga argument. När invandring diskuteras är det ofta med ett högt tonläge och grundat på anektotisk bevisföring: ett eller ett par personliga erfarenheter appliceras som en allmängiltig verklighetsbeskrivning.

På nätet florerar också så många myter om invandrare och invandring att regeringen helt sonika har valt att skapa en egen hemsida för att bemöta dessa. Nej, alla som kommer till Sverige lever inte på bidrag. Och nej, det finns inte en tyst majoritet i Sverige som tycker att invandringspolitiken är en katastrof. OECD:s rapport bidrar därmed till att ytterligare en myt kan läggas åt sidan: invandringen gör inte att ”Sverige går på knäna” som Kent Ekeroth (SD) brukar hävda.

Rapporten tillför också ny sprängkraft till ett Europa där främlingsfientliga krafter avancerar politiskt och invandrare allt oftare pekas ut som syndabockar. Vi ser det i Grekland, Ungern och i viss mån också i Sverige.

Med bakgrund av detta är den asyluppgörelse som klubbades i EU i veckan av stor vikt. Mer än 10 års förhandlingar har äntligen nått fram: EU kommer i framtiden att ha en gemensam asylpolitik.

Sverige är idag det land som efter Tyskland och Frankrike tar emot flest flyktingar i Europa. Men enligt migrationsminister Tobias Billström (M) är inte avsikten med uppgörelsen att Sverige nu ska göra mindre, utan att fler länder tvingas att göra mer. Av OECD:s rapport att döma är det bra nyheter för samtliga medlemsländer och deras haltande statsfinanser.