Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran behöver en andra revolution

På torsdagen var det 31-årsdagen av den iranska revolutionen. En revolution, vars syfte var att störta den diktatoriska shahen.

Men revolutionen kidnappades av en religiös elit som skapade ett styre som var allt annat än demokratiskt. Den kraftmätning som nu pågår mellan den sittande regimen och oppositionen förtjänar större uppmärksamhet. En demokratisering av Iran vore avgörande för säkerheten i området. Ett Iran som samverkar med omvärlden i stället för att hota med att tillverka kärnvapen. Ett Iran som bejakar kontakter med omvärlden i stället för att isolera sig. Ett Iran som medverkar till en fredlig lösning av konflikten i Mellanöstern i stället för att stödja den militanta Hamas-rörelsen. Ett Iran där välutbildade ungdomar kan se framtiden an med tillförsikt, i stället för att kuvas av en religiös diktatur.

På 31-årsdagen visade Irans tv gigantiska demonstrationer, till stöd för regimen.

Men via internet kommer också annan information. Skottlossning mot demonstranter som protesterade mot regimen. Framstående politiska och religiösa personligheter attackeras eftersom de kräver att Irans folk ska få välja president i ett val som inte är riggat.

För en tid sedan avrättades två personer som varit aktiva i protesterna mot regimen. Ytterligare nio väntar på avrättning. Meddelandet om att de har hängts kan komma vilken dag som helst.

Det är å ena sidan avskyvärt. En regim som officiellt avrättar människor, för att de har fel åsikt. Å andra sidan är det ett tecken på hur hårt pressad regimen känner sig. Den vill skrämmas. Just i en sådan situation är det viktigare än någonsin att omvärlden visar sitt stöd för protesterna. Det kan ske genom officiella uttalanden, till exempel från EU. Det kan ske genom stödmanifestationer runt om i världen. Och var och en av oss kan skriva till den iranska ambassaden i Stockholm och framföra kravet att Irans folk ska få demokrati.

Det står och väger. I bästa fall går vi mot en andra iransk revolution – som inte kidnappas av diktaturanhängare. I sämsta fall kommer oppositionen att pressas tillbaka. Det sistnämnda vore djupt tragiskt. Framför allt för det iranska folket. Men också för omvärlden. Irans president Ahmadinejad har för första gången antytt att landet kanske kan tänka sig att tillverka kärnvapen. En skrämmande tanke.