Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IS-örebroare jagas på semesterort

De tre svenskar som befarats vara på väg till IS och som stoppats i Turkiet är från Örebro. En är bror till en av de örebroare som tidigare ska ha stupat för IS.

Annons

Texten har uppdaterats.

Den internationella nyhetsbyrån Reuters rapporterade på tisdagen att tre misstänkta IS-sympatisörer från Sverige stoppats två gånger i Turkiet.

Det rör sig om två män och en kvinna. Männen är från Örebro och kvinnan är med största sannolikhet även hon från Örebro.

En av männen, 29 år, är bror till en av de örebroare som tidigare ska ha stupat för IS i Syrien eller Irak.

Den andra mannen är 22 år och från Örebro. Det namn på kvinnan som turkiska myndigheter gått ut med stämmer i stort överens (stavningen är annorlunda) med en 22-årig kvinnas namn i Örebro.

Fredrik Malm, närpolis, i Vivalla har sedan några dagar hört talas om att tre personer från Örebro ska ha rest till Turkiet och eventuellt mot Syrien och Irak.

Det du hört är att det ska röra sig om två män och en kvinna?

- Ja, precis, svarar Fredrik Malm med viss återhållsamhet.

Gruppen ska enligt Reuters ha stoppats första gången när de landade i Istanbul. Ungefär en vecka senare ska gruppen ha tagit sig över från den grekiska ön Kos och kommit till den turkiska semesterorten Bodrum. Där ska de ha stoppats en andra gång.

I nuläget är det oklart var gruppen befinner sig. Enligt turkiska myndigheter ska de befinna sig på Kos, skriver Reuters.

Den svenska Säkerhetspolisen vill inte svara på TT:s frågor om hur informationen utbytits mellan länderna.