Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isfestivalen Isflammaen kreativ satstning

På Grythyttans badplats råder full aktivitet. Flera motorsågar är i gång. Folk lyfter isblock, någon skottar snö, andra hämtar vatten i hinkar.

– Det gäller att jobba med isen, inte emot den, berättar Sue när sågen har tystnat för en liten stund. Jag måste ta hänsyn till att isen är tung. Det är inte så lätt att såga till raka linjer.

Några killar är på väg emot oss. De har det kämpigt. De drar en släde efter sig som är lastad med flera stora isblock. En bit bort är en bred isvak uppsågad. Det är därifrån isblocken hämtas.

– Varje isblock väger 80 kilo, pustar ”drag-hästarna” som heter Simon Carlsson, Jonas Sutinen och Oskar Husa.

Blocken lastas av. De sågas till och passas in i det sammanhang där de ska sitta på is-restaurangen. För att fästa blocken vid varandra används rinnande vatten. Det fungerar som ett klister.

– Vi bygger ett isbord i en rund ring. Sedan kommer det att brinna en eld i mitten mellan borden och mat ska tillagas intill över öppen eld, berättar Roel Faassen.

Hela veckan har konstnärer arbetet här på isen på sjön Torrvarpen med isskulpturer och ishusbyggen. En holländsk studentgrupp som läser floristutbildning med konstinriktning har haft kursdagar här. Skolklasser kommer på besök. Nästa vecka väntas fler deltagare, både lokala sådana som folk från världens alla hörn.

Robert Jan Leerink jobbar intill restaurangen med ett annat projekt, Babels torn. Med vatten, snö och is växer tornet fram. Ytterligare en bit bort står mängder av isblock uppställda huller om buller. Nästa vecka ska dessa användas till bygget av ett is-kapell.

Isfestivalen Isflamma har startat. I helgen anordnas aktiviteter för allmänheten. Nästa lördag sker stor avslutning med is, eld, show och bröllop.

– Man är alltid välkommen hit ner till isen om man vill titta på vad vi gör och hur vi arbetar. Många från orten har varit här och hjälpt till också, berättar Roel Faassen.

I dag, lördag, och på söndag anordnas intensivkurser på badplatsen i isskulptering med Sue McGrew och Sandis Kondrats. Duon arbetar i vanliga fall med konst byggt av sand. Nu ger de sig i kast med ett skapande med is som byggmaterial. I helgen premiäröppnar is-restaurangen sin servering och Bergslagens räddningstjänst, BRT, kommer att visa livräddning från isvak.

Under kommande vecka intensifieras arbetet på festivalplatsen inför den stora finaldagen som sker på lördag den 20 februari.