Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishalka vid plusgrader

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Halka kan uppstå på många olika sätt. Om det faller underkylt regn, regnar när vägbanan är kall eller klarnar upp när vägbanan är blöt blir det naturligtvis halt.

Många av dagens bilar har termometer, som på ett bra sätt avläser lufttemperaturen men det behöver inte bli minusgrader i luften för att det skall frysa även om vägbanan inte är frusen. Om vägbanan är blöt och det blåser ganska kraftigt avdunstar vattnet, dvs övergår till vattenånga. Denna process kräver energi och det tas från det kvarvarande vattnet på vägen som därmed blir kallare.

Om nu temperaturen från början bara var någon plusgrad på vägytan kan vattnet frysa utan att varken vägbanan eller luften visar minusgrader. Därför är detta fenomen mycket förädiskt så tänk på detta när det blåser kraftigt, biltermometern visar mellan 0 och +5 grader och vägbanan är blöt. En liknande process upplever du när du är blöt på kroppen. Vattnet avdunstar då och tar energi från huden som därför blir kall och du fryser innan du torkat dig. Men förhoppningsvis blir det kvarvarande vattnet inte så kallt att det fryser till is.