Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backveteranen kylig inför Örebros heta toppmatch

Sexpoängsmatch mot Rögle i kväll och ökat allvar.
Men är det någon som lärt sig att gilla läget är det han med över 300 elitseriematcher – och som varit nära att bli förlamad på isen.
– Det känns som att det börjar komma in mer nerver nu. Men vi blir inte bättre av att fundera över hur tabellen ser ut, säger Örebro Hockeys backgeneral Christoffer Norgren.

Annons
Christoffer Norgrens rutin väger tungt i Örebro inför den viktiga toppmatchen mot Rögle på onsdagen.

Det tätnar i toppstriden av allsvenskan. På onsdagskvällen spelar Örebro sin viktigaste match hittills under säsongen. Hemma mot Rögle, som klättrat upp som trea i serien. Nio poäng bakom Örebro, men med en match mindre spelad.

När spelarna även börjar få sina nerver som jobbiga motståndare är det en kontrast att möta Christoffer Norgren, 36.

Kall som isen.

Rutinerad som ingen annan.

Lagkapten i SM-semifinalistenHan värvades sensationellt till Örebro inför den här säsongen. Då kom han från SM-semifinal med Skellefteå, där han var uppskattad lagkapten i tre år. Bakom sig har han också hunnit med att spela upp Linköping i elitserien för tio år sedan och provat på spel i USA och Tyskland.

Den defensive backen från Nordmaling gjorde elitseriedebut först som 27-åring och står stabilare än många andra på marken. Dels för att belastningsskadan i ljumsken som saboterade stora delar av den här säsongen nu är så läkt den kan bli, dels för att han väger över 90 kilo. Men framför allt att han med 327 elitseriematcher har rutin som ingen annan spelare i Örebro Hockey.

– Jag har väl samlat på mig en hel del rutin från mina klubbar jag varit i. Det känns lite som det börjar komma in nerver nu i det här skedet av serien. Men läget blir inte bättre av att fundera över hur vi och de vi möter ligger i tabellen. Det gäller att fokusera på varje enskild match. Hur sliten klyschan än är.

Stödkrage i tio veckorNorgren har även provat på spel i den fysiskt tuffa WCHL, tredjeligan i Nordmaerika.

– Den var brutal innan de nya reglerna började gälla och de städade upp, säger Norgren som tillbringade en säsong norr om Los Angeles i Bakersfield.

En plats på jorden där hockeykarriären kunde ha tagit slut.

Och hela livet höll på att förändras på en hundradel.

– Det var den gamla icingregeln som gällde och jag jagade på en puck, som jag var först på, säger han.

En junior i motståndarlaget fullföljde ändå tacklingen upp mot Norgrens nacke. Ambulans tillkallades och han blev liggande på isen med domningar i händerna och armarna.

Nackkotan gick sönderDet rådde upploppsstämning på isen och Norgrens lagkompisar skulle först in i spelarens omklädningsrum och sedan talades det om att de skulle söka upp honom på hotellet efteråt.

– Han försvann ganska snabbt, säger Norgren, som själv svävade i ovisshet innan en specialist kunde konstatera att han hade haft änglavakt och klarat sig från att bli förlamad.

– Nackkotan hade gått sönder på rätt sätt. Hade den gått sönder åt andra hållet hade jag blivit förlamad. Det var otäckt. Jag fick ha nackkrage på mig dag som natt i tio veckor. Men sedan var det bara att köra i gång igen. Och det kändes bra.

Läs hela intervjun i onsdagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons