Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biks krislösning: Två forwards som backar

Tunga backskador stör Bik Karlskoga inför allsvenska premiären. Då får två forwards inleda den allsvenska säsongen på backplats.

Annons

Fredrik Ericson blir borta i ytterligare ungefär en månad med sin handskada, och Jens Skåhlberg har inlett tolvstegsprogrammet efter sin hjärnskakning men blir borta ytterligare en tid.

Och utan dem sjunker medelåldern i backbesättningen från nästan 26 år till under 24. Och dessutom har Bik bara fem renodlade backar kvar i laget.

Lösningen i torsdagskvällens premiär mot Asplöven: Att låta två forwards kliva ned.

Henrik Larsson, 19, har under flera säsonger blandat spel som center och back. Björn Kindahl, 27, har tagit klivet ned inför årets säsong.

– Björn hade ett spontant intresse själv att prova att spela back inför säsongen, så vi satte ned honom där från start den här försäsongen. Sedan har han blivit kvar av naturliga skäl när vi har haft alla skador. Vi får göra en utvärdering om vart han ska spela i fortsättningen när vi fått tillbaka lite folk, säger Bik-tränaren Lenny Eriksson.

– Henrik har ju spelat back och forward under två säsonger, och att ha sådana spelare är en oerhört viktig ingrediens i ett lagbygge. Det är balansspelare som gör att lagbygget automatiskt blir bredare, som gör det möjligt att sätta ihop ett lag varje kväll. Klart det är ett avbräck att inte ha med Ericson, Skåhlberg och Kristofer Näslund i premiären, det är tre rutinerade herrar. Men vi har ett spännande lag och täcker upp. Vi får ihop fyra kedjor och sju backar ändå.

Efter sju förluster på åtta träningsmatcher började Bik till slut hitta rätt i spelet, framför allt i fem mot fem, i den avslutande försäsongsmatchen mot Vita Hästen förra veckan. Därefter har nötning av numerära över- och underlägen varit prioritet på Biks träningar inför premiären mot Asplöven.

– Naturligtvis är det så. Men powerplay och boxplay blir aldrig en färdig produkt, utan det är något som går i cykler under en säsong. Men vi har i alla fall rätat ut en del frågetecken. Det märks att premiären närmat sig, passningarna är lite hårdare och avsluten lite mer precisa.

Senare onsdagen blev det klart att en ung Bik-back lämnar klubben för spel i SHL-laget Färjestad. Jesper Alasaari, som hade en sjukdomsfylld fjolårssäsong, har mest spelat med Karlskogas samarbetsklubb Kumla under försäsongen. Men 18-årige Alasaari har inte varit tillfreds med tillvaron utan har valt att söka sig vidare. Han kommer att lånas ut till Färjestads J20-lag. Både Alassari och hans agent ansåg att det var mer utvecklande att spela med Färjestad i deras J20-lag.

– I det skedet valde vi att lösa honom från hans kontrakt med oss och önskar honom lycka till i framtiden när han valt att ta det här beslutet, säger BIK:s klubbchef Torsten Yngveson till nwt.se.

Biks lag i premiären, målvakt: Mattias Modig (Emil Kruse).

Backar: Oskar Carlsson, Björn Kindahl, Viktor Lang, Henrik Larsson, Martin Thelander, Alexander Ytterell, Adam Åkesson.

Kedjor: Christian Berglund, Linus Fröberg, Jesper Olofsson – Marcus "Lillis" Nilsson, Daniel Wessner, Henrik Björklund – Anton Holm, Gustaf Thorell, Carl Berglund – Fredrik Höggren, Mikael "Daggen" Eriksson, Johan Nilsson.

Läs mycket mer inför den allsvenska premiären i torsdagens NA, papperstidningen, som du även kan köpa som e-tidning här nedan!

Mer läsning

Annons